Gemeente Utrecht

Meer schoon, heel en veilig in de stad: Nieuwe werkwijze toezicht en handhaving uitgeprobeerd

Politie en gemeente Utrecht werken in een project aan een nieuwe wijze voor toezicht en handhaving in de openbare ruimte in Utrecht. Dit nieuwe model, naar Rotterdams voorbeeld, wordt in eerste instantie voor Utrecht Noord ontwikkeld. Het uiteindelijke doel is de aanpak van toezicht en handhaving naar dit nieuwe model in te zetten voor de hele stad.

Overleg en informatiesysteem

Het nieuwe toezichts- en handhavingsmodel bestaat uit twee onderdelen. Zo is er tweewekelijks een handhavingsoverleg in de wijk, waarbij verschillende partijen (zoals gemeente, politie, winkeliersverenigingen en burgers) afspraken maken over de inzet van politiefunctionarissen, bijzondere opsporingsambtenaren en toezichthouders voor een bepaalde periode. Daarbij wordt geluisterd naar de wensen van bewoners. Het tweede onderdeel is een informatiesysteem, waarin meldingen over overlast geregistreerd worden. Het gaat hierbij om meldingen van politie, informatie van toezichthouders en meldingen van bewoners en bedrijven. Deze gegevens worden gevisualiseerd in digitale kaarten.

Met zelfde middelen grotere effectiviteit

Het aansturen van politie, bijzondere opsporingsambtenaren, toezichthouders en beveiligers in de wijken gebeurt op basis van het overleg en het informatiesysteem. Het doel van deze nieuwe manier van werken is dat dezelfde medewerkers gerichter en dus effectiever ingezet kunnen worden, wat goed is voor de kwaliteit van de openbare ruimte in Utrecht.

Noot voor de media:

Op donderdag 18 mei vindt weer een handhavingsoverleg plaats, deze keer in bijzijn van burgemeester Brouwer-Korf. Speciaal voor media is voorafgaand aan het overleg een korte presentatie over de nieuwe werkwijze voor toezicht en handhaving. Burgemeester Annie Brouwer, Lenneke Berkhout (wijkbureau Noordwest) en Arthur Barendse (Politie Utrecht, district Noord) geven een toelichting; Jasper Nillisen van bureau AEF laat ten slotte zien hoe het informatiesysteem werkt.

Uw redactie is van harte welkom op donderdag 18 mei, van 10.00 - 10.30 uur op het politiebureau van Utrecht Noord, Kaap Hoorndreef 3, Utrecht.

Graag even aanmelden bij Bestuurscommunicatie, tel. 030 - 286 11 32

Voor vragen kunt u contact opnemen met Sari Klatter, bestuurscommunicatie, 030 - 286 14 09.