Vitalis transformeert koopserviceflats tot serviceflats

Vitalis

Amersfoort 18 mei 2006

Persbericht:

Woningstichting Vitalis transformeert koopserviceflats in Heelsum (gemeente Renkum) naar serviceflats in de huursector.
Op donderdag 18 mei 2006 is tijdens een feestelijke bijeenkomst in het complex Hoog Heelsum te Heelsum een traject afgesloten waarbij 53 individuele eigenaren hun serviceappartement hebben verkocht aan Vitalis.
Vitalis is een landelijk werkende woningcorporatie met ruim 12.000 huurwoningen en gespecialiseerd in de huisvesting van senioren. Vitalis verhuurt de bewoonde appartementen terug aan huidige bewoners. Leeggekomen appartementen zal Vitalis aan nieuwe huurders gaan verhuren.

Vitalis is vorig jaar gestart met een onderzoek naar de mogelijkheid van een overname van een groot aantal appartementen in een koopserviceflat in Heelsum, gemeente Renkum. Het is op zichzelf niet vreemd dat een woningcorporatie een serviceflat koopt, vooral als senioren tot de primaire doelgroep van de corporatie worden gerekend. Nieuw in dit geval was dat de appartementen allemaal privé eigendom waren van de bewoners.

Hoge servicekosten
Problemen waarmee eigenaren van serviceflats tegenwoordig te kampen hebben zijn de hoge vaste servicekosten die ook betaald moeten als je van de zorgdiensten geen gebruik maakt. Deze servicekosten bestaan naast kosten voor het complex voornamelijk uit vaste kosten voor de zorgdiensten die aangeboden worden in het complex. Deze kosten vormen vaak een groot probleem als de bewoner overleden is, of naar een verzorgingstehuis is gegaan. Deze vaste kosten moeten gewoon doorbetaald worden, totdat er een nieuwe bewoner in het appartement is gaan wonen. Daaruit worden namelijk kosten van het vaste personeel voldaan die de zorgdiensten binnen het complex leveren.
Voor deze hoge vaste maandelijkse servicekosten is een nieuw plan bedacht waarbij er wel sprake is van een zorggarantie voor de bewoners, maar geen verplichte hoge vaste last.

Nabestaanden
De huidige hoge servicekosten is voor nabestaanden vaak een probleem, omdat de verkoopbaarheid van het appartement door deze servicekosten aanzienlijk daalt. Het komt voor dat appartementen tegen dumpprijzen worden aangeboden omdat men de servicekosten niet meer op kon brengen.
Met de bestaande bewoners is een arrangement afgesproken dat hen verzekert van de huidige zorg.

Nieuwe huurders
Voor nieuwe huurders heeft Vitalis met een zorgorganisatie afspraken gemaakt om deze nieuwe huurders zorg op maat aan te bieden. Er worden door hen geen vaste kosten meer betaald, zij betalen naar rato van de afname van zorgdiensten. Op deze manier is het huren van een dergelijk appartement erg aantrekkelijk en voor bewoners en nabestaanden een zorg minder.

De appartementen
Hoog Heelsum is een in een prachtig lommerrijke omgeving gelegen appartementencomplex bestaande uit 53 appartementen en 24 garages. Er zijn vijf woonlagen met in totaal 29 2-kamer- en 24 3-kamerappartementen elk met een eigen berging in de onderbouw. Logeerkamers (1- en 2- persoons), een recreatiezaal, een biljartzaal, een hobbyruimte en diverse 'dienstruimtes' waaronder een professionele keuken, behoren ook tot het complex. De prijzen van de 2 en 3-kamer appartementen kunnen onderling verschillen door verschil in grootte en ligging. De 2-kamer appartementen zijn te huur vanaf 450 euro en de duurste 3-kamer appartementen zijn beschikbaar voor 650 euro. Naast de huurprijs dient nog rekening te worden gehouden met een voorschot servicekosten van circa 175,- euro per maand en desgewenst de kosten voor het naar keuze samen te stellen zorgpakket.

De verhuur vindt plaats via ons regiokantoor in Apeldoorn, dat bereikbaar is via telefoonnummer 055-5216463.

Voor meer informatie kunt u terecht op ons website www.vitaliswonen.nl