Ingezonden persbericht


Topcongres over ICT-rendement op vakbeurs Processing & ICT

Publicatiedatum: 18-05-2006

De vakbeurs Processing & ICT krijgt een topcongres over het rendement van nieuwe ICT-toepassingen in de productieomgeving. De onderwerpen hiervoor zijn bepaald in overleg met bedrijven als Essent, SCA Packaging, Akzo Nobel Coatings, Campina, Intervet en Microsoft. Het congres sluit direct aan op het beursthema 'Improving Business, Industrial excellence & ICT'. Processing & ICT wordt gehouden van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 oktober aanstaande in de Jaarbeurs in Utrecht.

Speciaal voor de vakbeurs Processing & ICT heeft Arengo Organisatie Advies & Management onderzoek gedaan naar de drijfveren van executives en CIO's in de procesindustrie. ICT-projecten worden volgens de onderzoekers onvoldoende gezien als businessprojecten. Ze gaan te snel een eigen leven leiden zonder duidelijke businessdoelstellingen. Ondervraagde bedrijven geven aan te weinig zicht te hebben op het rendement van hun ICT-investering.

Discussie
Volgens onderzoekers dr. Sip Reintsema en dr. ir Luuk Kornelius van Arengo ligt hier een schone taak voor de ICT-leverancier. Zij zullen moeten aantonen dat voor investeringen in ICT dezelfde criteria gelden als voor investeringen in nieuwe fabriekshallen, opleiding van personeel of machines. Kornelius: "Een beursgenoteerd bedrijf met honderden miljoenen in fabrieken geïnvesteerd vermogen moet je niet vertellen dat je in twee jaar de ICT-investering van een miljoen euro terugverdient. Daar loopt het bedrijf niet warm voor. Een dergelijke discussie ontstijgt het operationele niveau nauwelijks. Die miljoenen moeten renderen en ICT moet daaraan bijdragen."

Op CFO-niveau wordt gediscussieerd over verbetering van het bedrijfsrendement. "Vertel me welke investering je gaat plegen om het rendement op je fabriek te verhogen", vraagt de CFO aan de plantmanager. De plantmanager moet de afweging kunnen verantwoorden: "investeren we in machines of in ICT." Het ICT-bedrijf dat de plantmanager helpt de CFO te overtuigen dat ICT het rendement op het in zijn fabriek geïnvesteerde vermogen vergroot, gaat veel software verkopen.

Telemetrieketen
Een interessant voorbeeld is de discussie over telemetrie die wordt gevoerd in de energiesector. Al geruime tijd is het mogelijk elke meterkast uit te rusten met een kastje waarmee het verbruik tot in detail kan worden zichtbaar gemaakt, aan de hand waarvan allerlei toepassingen kunnen worden ontwikkeld. De technologie is klaar en de sector praat er al jaren over. Niettemin laat grootschalige toepassing noch steeds op zich wachten.

Onderzoeker Luuk Kornelius: "Intuïtief voel je dat dat kastje tal van mogelijkheden biedt. Het geeft energieleveranciers een instrument om zich te onderscheiden. Niemand lijkt echter in staat een solide businessmodel te ontwikkelen dat leidt tot een betere benutting van de bestaande infrastructuur. Niet voordat de CFO, op basis van zulke modellen, hogere targets en/of lagere budgetten kan definiëren en hij aandeelhouder groter rendement op het geïnvesteerd vermogen kan beloven zal de sector grootscheeps investeren in telemetrie. Ook hier geldt dat ICT-bedrijven die zich op dit vlak gesprekspartner tonen, direct aan de slag kunnen slaan. Op CFO-niveau heb je de slag gewonnen.

Op het congres tijdens Processing & ICT zullen dergelijke cases gepresenteerd worden.

-.-.-.-.-.-

Noot voor de redactie (