Universiteit Maastricht

11 april 2006
Oproep voor oude geluidsbanden aan Limburgse bevolking Universitei Maastricht nadert finale Academische Jaarprijs

De datum voor de expositie in Het Domein staat inmiddels vast, de eerste oude geluidsbanden zijn beluisterd en de eigenaars geïnterviewd. De Academische Jaarprijs, oftewel de Battle of the Universities heeft ook in Maastricht de volle aandacht. De komende maand moeten alle voorbereidingen uitmonden in een spetterende presentatie op 19 mei. Presentatie van de hiphop-workshop voor jongeren die binnenkort in Maastricht de try-out beleeft, presentatie van de radio- en relevisiedocumentaire. Ondertussen is er nog behoefte aan oude geluidsbanden uit de regio.

In de Battle of the Universities strijden alle Nederlandse Universiteiten met elkaar om de hoofdprijs: 100.000 euro. De projecten waarmee ze strijden, hebben allemaal tot doel om de wetenschap dichter bij de gewone man te brengen. Het geldbedrag gebruikt de winnaar om zijn plan te realiseren.

De Universiteit Maastricht doet mee met het project Sound Souvenirs, onder leiding van prof. dr. Karin Bijsterveld. Het onderzoekt concreet de culturele praktijken rond de bandrecorder in de jaren vijftig, zestig en zeventig. De bandrecorder werd uiteindelijk het meest gebruikt om muziek te verzamelen, een toepassing die producent Philips enorm had onderschat. Waarom liep dat zo en waarom toen? Dat zijn de vragen die Team Bijsterveld onderzoekt. De dagelijkse praktijk wordt onderzocht en de vraag wordt beantwoordt wat dit ons vertelt over culturele en technologische ontwikkelingen. Concreet leidt dit onder andere tot een tentoonstelling het Het Domein in Sittard, van oktober 2007 tot februari 2008.

Om de wetenschap écht dichter bij de bevolking te brengen, komen de onderzoekers van Sound Souvenirs ook naar de mensen toe. Via de website van het project: www.soundsouvenirs.org kunnen mensen die thuis nog oude geluidsbanden hebben, en deze wellicht niet eens meer af kunnen spelen omdat ze de juiste apparatuur niet meer hebben, contact opnemen met de onderzoekers. De banden worden eventueel gedigitaliseerd en zo bewaard voor het nageslacht en de eigenaar wordt geïnterviewd over de tijd waarin de opnames werden gemaakt. Met name geluidsbanden uit Limburg zijn nog zeer welkom.

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Caroline van Kimmenade, tel. 06-45378717, mail: C.Vankimmenade@student.unimaas.nl De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet:
http://www.pers.unimaas.nl/

Kijk voor een interview met prof. Karin Bijsterveld op http://www.unimaas.nl/researchmagazine/ (hoofdstuk samenleving)