Ingezonden persbericht


Symposium - Een nieuwe Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur

georganiseerd door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde

19 mei 2006

Op 23 februari verschenen twee delen van de nieuwe Geschiedenis van de Nederlandse literatuur, uitgegeven in opdracht van de Taalunie: het eerste deel, door Frits van Oostrom ("Stemmen op schrift". Middeleeuwen I tot 1300) en het laatste deel, door Hugo Brems ("Altijd weer vogels die nesten beginnen". 1945-2005). Hoofdredacteurs zijn: Arie Gelderblom en Anne Marie Musschoot.

De Gentse Academie wil naar aanleiding van deze belangrijke gebeurtenis op vrijdag 19 mei een namiddagsymposium organiseren, waarin vooral de betekenis van een dergelijk project voor de Nederlandstalige cultuurgemeenschap nu wordt besproken. Op dit symposium komen niet de neerlandici aan het woord, maar wel niet-specialisten die geacht mogen worden namens het bredere "geïntendeerde" publiek te spreken. Daarvoor worden vertegenwoordigers uit de cultuursector, uit de onderwijswereld, en uit de politiek uitgenodigd.

Het symposium wordt afgesloten met een forumgesprek waarin de auteurs en de hoofdredactie van de literatuurgeschiedenis reflecteren over de bedenkingen van de sprekers.

Programma

Vrijdag 19 mei: Academiegebouw, Koningstraat 18, 9000 Gent

14.00 Verwelkoming en inleiding door Werner Waterschoot, wnd. vast secretaris van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde
14.10 "Het erf van de nijvere landman. Literatuurgeschiedenis in de negentiende en in de eenentwintigste eeuw", lezing door Jo Tollebeek 14.30 "Aedificabo et destruam", lezing door Luc Devoldere 14.50 "Stemmen over de canon", lezing door Ronald Soetaert 15.10. Louis Tobback over betekenis en functie van een nieuwe literatuurgeschiedenis
15.30 Forumgesprek met Hugo Brems, Frits Van Oostrom, Karel Porteman, Arie Gelderblom en Anne Marie Musschoot

16.30 Receptie aangeboden door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde

Aanmelden:
Secretariaat van de KANTL, Koningstraat 18, 9000 Gent, T 09 2659340, F 09 2659349, E secretariaat@kantl.be