Ingezonden persbericht


Perbericht

Lumière programma tijdens KunstTour 2006 in kader van nieuwe media

19 t/m 21 mei in Maastricht

Wat is de meerwaarde van videogames? Wat doet technologische vooruitgang met de maatschappij? Bestaat de westerse wereld slechts nog uit massaconsumenten? Is er sprake van een digitalisering van de samenleving? Dit zijn de vraagstukken die centraal staan in Lumière tijdens de KunstTour 2006, 19 t/m 21 mei in Maastricht. Het is een interactief programma over nieuwe media. Het thema van de weekendprogrammering is de digitalisering van de samenleving, waarbij de innovatieve games van Tale of Tales en Maurer United: Play centraal staan. Verder is er een filmprogramma dat onze hedendaagse maatschappij kritisch onder de loep neemt, vindt er een open podium voor de kunstenaars van Maastricht plaats én is er het project Mijn Genderidentiteit.


. Urban Myths AvondTour - vrijdag 19 mei
Tijdens de AvondTour kan men vanaf 20.30 uur een wandeling maken langs locaties in het Maastrichtse Statenkwartier. In Lumière is tijdens deze Tour elk half uur de film OPTIMIZER CUSTOMIZER van Jan van Nuenen te zien (zie onder). Voor de AvondTour is men verplicht te reserveren bij Lumière.

De avond wordt feestelijk afgesloten met een democratische - PLUG 'N PLAY - muzieknacht, waarbij bezoekers zelf de muziek bepalen door hun eigen mp3's te laten afspelen.


. Tale of Tales
De game The Endless Forest van Tale of Tales is een online multiplayer game. De speler is een hert in een bos en kan met andere herten online 'praten', 'hoppen', 'drinken', 'tegen bomen aanschuren' en 'snuffelen'. De spelers kunnen met elkaar communiceren via geluiden en lichaamstaal. In deze game wordt geen geweld gebruikt en er bestaat geen doel. The Endless Forest staat zo in schel contrast met wat er tegenwoordig in de winkels te koop is. Naast de prachtige omgeving, de interactie en de verschillende narratieve elementen die in The Endless Forest een rol spelen, zijn er ook nog de Twin Gods (tweelinggoden). Dit zijn Auriea Harvey & Michaël Samyn, de creatieve breinen achter Tale of Tales en deze game. Zij laten wonderen geschieden in het bos. Zo leveren zij af en toe een spectaculaire interactieve performance online en dit zullen zij ook doen tijdens de KunstTour dagelijks om 15.00 uur. The Endless Forest is een doorlopend project van Tale of Tales. De game wordt continue ontwikkeld, en spelers kunnen dit ook beïnvloeden door hun eigen suggesties te posten op het forum.


. Maurer United Architects: Play
Het architectenbureau Maurer United Architects (MUA) ontwikkelt naast gebouwen ook kunst- en mediainstallaties. Special voor de Kunst Tour 2006 in Lumière bedacht MUA een interactieve game, waarin de algemene kennis uit film, religie en wetenschap op een ongekende manier opnieuw met elkaar in verband gebracht wordt, genaamd The Local Game.

Met de Local Recordshop (Rechtstraat, Maastricht) als vertrekpunt vliegen twee AdamPod's - de tegenhangers van de EvePod uit Stanley Kubrick's film 2001: A Space Odyssey - door een Hyperkubus. Op de kubuswereld in het midden van de Hyperkubus staan replica's van Isaac Newton's beroemde appelboom, waaronder hij per toeval op de zwaartekrachttheorie stuitte. In deze veeldimensionale ruimte geldt de zwaartekracht echter niet. De AdamPod's vliegen door deze complexe ruimte en schieten op elkaar met appels. Als de AdamPod's in aanraking komen met de vijandelijke en giftige appels kan dit fataal zijn en het einde van de game betekenen. De op het oppervlak van de kubuswereld vallende appels beïnvloeden met veel geweld diens draaibeweging om de eigen as.


. Filmprogramma
In het weekend zijn er korte films te zien met verschillende thema's. Hackers, virtuele realiteit, speelgedrag, internetpornografie, vooruitgang, the american dream en massamedia zijn enkele voorbeelden van de onderwerpen. OPTIMIZER CUSTOMIZER van Jan van Nuenen toont een kleine versie van de samenleving in de vorm van een grote fabriek. Het ontwerp van de fabriek lijkt op een twee-dimensionaal spel waarin slechts vooruit, achteruit, omhoog of omlaag wordt bewogen. Het vraagstuk dat hierbij centraal staat is of ons consumptiegedrag de verwoesting van de beschaafde samenleving zal veroorzaken. Verder is er werk te zijn van Arno Coenen, Rene Bosma, Manuel Suiz, Ulises Carrión en Martijn Veldhoven.


. open podium
Lumière biedt de kunstenaars van Maastricht een open podium om hun werk te tonen aan het publiek van de KunstTour. Gedurende het gehele weekend kan men kijken naar het werk van ABK Maastricht, René ter Horst, Berto Aussems, Noella Callemijn, Andre Drezlak, ART4YOU (Kumulus), Ben Brack en CMD Solutions.


. Mijn genderidentiteit
Lumière fungeert tevens als gastheer voor het project Mijn Genderidentiteit van documentair fotograaf Marc De Clercq. Hij maakt op 20 en 21 mei instantportretten van voorbijgangers en bezoekers en informeert naar hun genderidentiteit. In dezelfde ruimte hangen fotoŽs van vorige verzamelmomenten. Door gebruik te maken van een zwart-wit Polaroid-systeem kunnen de mensen hun portret meteen mee naar huis nemen. Daardoor ontstaat een bijzondere communicatie tussen de gefotografeerde mensen die een portret met zich meedragen. De foto's en antwoorden van zaterdag worden zondag al gepresenteerd.


. KunstTour
Op 20 en 21 mei zijn er op verschillende locaties in heel Maastricht meer dan 125 professionele kunstenaars en vormgevers aan het exposeren. De KunstTour vormt een podium voor zowél gevestigde kunstenaars als nieuw talent. Alle deelnemende locaties zijn op 20 en 21 mei gratis toegankelijk van 11.00 tot 18.00 uur.

-----------------------------------------einde persbericht---------------------------------------------------