Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude


100 jaar gemeentehuis
Datum: 04/05/2006

Op zondag 30 april was het 100 jaar geleden dat met een officiële raadsvergadering het raadhuis in Halfweg in gebruik werd genomen. Een gebeurtenis die niet onopgemerkt voorbij gaat.

De heer G. van den Beldt uit Spaarndam heeft een boek samengesteld over de geschiedenis van het raadhuis. Het verhaal samen met de fotos geeft een boeiend overzicht van de ontwikkeling en opeenvolgende functies van het raadhuis gedurende de afgelopen 100 jaar. Ondernemers van zowel binnen als buiten de gemeentegrenzen hebben met plezier de uitgave van dit fraaie boekwerk mede mogelijk gemaakt. De titel blijft tot het moment van aanbieden van het eerste exemplaar op vrijdag 19 mei a.s. een verrassing.

De oudste kinderen van de vijf basisscholen in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude is gevraagd ieder een kunstwerkje te maken. Op eigen wijze hebben ze een creatieve invulling gegeven aan hun gedachten bij 100 jaar raadhuis. De werkjes gaan gezamenlijk een tegeltableau vormen van 4.20 x 0.90 meter. Met dit tableau wordt de bestuursgang verfraaid. Door een kunstminnende jury, bestaande uit Geertrui Monshouwer, Joep van Opzeeland, Lotty Buit en onder voorzitterschap van Willy Lohmann, worden per school 10 werkjes genomineerd. Daarvan worden er 10 (2 per school) met een prijs bekroond. De feestelijke prijsuitreiking en de onthulling van het tegeltableau vindt plaats op woensdag 17 mei om 15.00 uur ten huize van de jubilaris.

Op vrijdag 19 mei is dan de officiële viering van het jubileum. Om 15.30 uur komt de gemeenteraad in buitengewone zitting bijeen. Dan wordt onder andere het eerste exemplaar van het boek van de heer Van den Beldt aan de burgemeester overhandigd. Ook zal het college van burgemeester en wethouders de raad voorstellen een besluit te nemen met mogelijk in de tijd verstrekkende gevolgen. Daarna zal onder de feestelijke klanken van muziekvereniging Eensgezindheid uit Halfweg in de hal een receptie van start gaan. s Avonds is er voor het gemeentebestuur en alle medewerkers een buffet.

De oproep van de gemeente in dag- en weekbladen, om voorwerpen met een afbeelding van het raadhuis tijdelijk ter beschikking te stellen, heeft een leuke verzameling opgeleverd. Deze verzameling is vanaf maandag 22 mei tot half juni in de hal van het raadhuis te bewonderen. Vanaf die dag is daar ook het permanente tegeltableau te zien. En ook vanaf die dag is daar het boek van de heer Van den Beldt te verkrijgen. Tot 6 mei tegen de gereduceerde prijs van 12,50 te koop. Daarna kost het 17,50.

Als aandenken aan dit eeuwfeest hebben alle adressen in de gemeente een ansichtkaart toegezonden gekregen, met daarop een afbeelding van de jubilaris.

Gelet op de beperkte ruimte kunnen alleen speciaal genodigden de vergadering en de receptie bijwonen.