FNV

Prominente rol FNV op sociaal forum

Maar liefst twintig seminars en workshops verzorgen FNV en FNV-bonden op het Nederlands Sociaal Forum (NSF) van 19 tot 21 mei in Nijmegen. De FNV speelt daarmee een prominente rol op dit forum met als kernthema "Een andere wereld is mogelijk".

In het weekend van 19 tot 21 mei vindt in Nijmegen het tweede Nederlands Sociaal Forum plaats. Duizenden bezoekers zullen drie dagen deelnemen aan meer dan 150 workshops, een filmfestival en debatten.

Het thema van het forum is "Een andere wereld is mogelijk". De deelnemers willen bouwen aan alternatieven voor de neoliberale globalisering en verzetten zich tegen oorlog, uitsluiting en achterstelling.

Prominente buitenlandse gasten op het Nederlands Sociaal Forum zijn ondermeer de onafhankelijke presidentskandidaat Mustafa Barghouti uit Palestina, de bekende milieuactiviste Vandana Shiva uit India, Midden-Oosten correspondent Robert Fisk van The Independent en Walden Bello, bekend schrijver en criticus van de neo-liberale globalisering uit de Filippijnen.

Met twintig seminars en workshops spelen de FNV en een aantal bonden een prominente rol op dit forum. Hieronder staan alle activiteiten met FNV-deelname bij elkaar.

Overzicht FNV op NSF

Vrijdagavond 19 mei

20.30 uur


- Opening. FNV voorzitter Agnes Jongerius doet mee aan een plenair openingsdebat over een andere wereld tegenover de neoliberalisering. Met sprekers van Novib, Milieudefensie, Internationale Socialisten en International Forum on Globalization.

Zaterdag 20 mei

11.00 uur


- Huishoudelijke arbeid. Vrouwengroep Rotterdam van ABVAKABO organiseert een workshop ' huishoudelijke arbeid ' over de uitbuiting van werksters uit ontwikkelingslanden en uit de Centraal en Oost Europa.


- Duurzaam bosbeheer. Workshop van Milieudefensie en FNV Bouw.


- China. FNV-workshop ' Globalisering: gaan onze banen naar China? '


- Cultuur. Engelstalige workshop ' Cultural workers in Europe ' over kansen en barrières van werkers in de cultuur- en AV-sector. Spreker o.a. Jim Wilson van UNI Mei en Lucia van Westerlaak, voorzitter FNV KIEM.

12.45 uur


- Schoonmaak. Seminar FNV Bondgenoten over 'organiseren van werknemers in de schoonmaakbranche ' met een Amerikaanse vakbondscollega, die veel illegale Mexicanen organiseerde.


- Migratie. Seminar van FNV (samen met Novib en Encemo) over de Europese en Nederlandse migratiewetgeving en Fort Europa. Met o.a. Agnes Jongerius en Sylvia Borren (directeur Oxfam/Novib).

14.30 uur


- Europa. Seminar ' Een ander Europa is mogelijk / Europa na het referendum ' FNV Bondgenoten samen met o.a. Groen Links en Werkgroep Sociale Globalisering over een Europa met een Dienstenrichtlijn die wel in het belang is van werknemers. Sprekers o.a. Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten, Cathlene Passchier, Europese Vakverenigingen en Harry van Bommel, SP.


- Polen. Workshop FNV Bondgenoten over ' Contact met en organiseren van Poolse werknemers '. Spreker Wim Balthussen, die Poolse slaplukkers thuis opving nadat ze waren ontslagen na klachten over loon en werktijden.


- Transport. Seminar ' Nederland: smerige draaischijf van Europa ?' over de rol van de distributiesector (transport) als kurk van de economie. Kan het ook anders? Organisatie door Milieudefensie, spreker o.a. Agnes Jongerius.


- Flexwerkers. Workshop ' Versterking positie van flexwerkers ' met kaderleden van FNV Bondgenoten.

16.15 uur


- Boeren. Workshop ' Een gezamenlijke agenda van boeren en arbeiders in Noord en Zuid tegenover de WTO '. FNV samen met o.a. Platform Aarde, Milieudefensie en Novib.


- Water. Workshop ' Hou drinkwater publiek ' door ABVAKABO FNV.

18.00 uur


- Armoede. Seminar ' De nieuwe dialoog ' over het realiseren van de VN-millenniumdoelen. Hoe gaat Nederland bijdragen om armoede in 2015 de wereld uit te krijgen? Organisatie door FNV, Milieudefensie en Humanitas met als spreekster o.a. Anja
Jongbloed van FNV Bondgenoten


- Europa. Workshop 'Actie voor Europa 'over succesvolle acties tegen de havenrichtlijn.
FNV Bondgenoten met als spreker Niek Stam.


- Gender. Workshop ' Mannelijkheid anno 2006 ' over uitsluiting of uitdagingen voor vrouwen en mannen bij het thema ' Gender '. Spreker o.a. Agnes Jongerius, Sylvia Borren
en Moustapha Laboui.

20.00 uur


- Kinderarbeid. Workshop met FNV Jong, FNV Mondiaal en ontwikkelingsorganisatie Hivos over de campagne ' Stop de kinderarbeid '.

Zondag 21 mei

13.30 uur


- Energie. Seminar ' Nooit meer kernenergie in Nederland ', georganiseerd door Greenpeace, Stichting Natuur en Milieu met als FNV sprekers Wilna Wind en Rutger Groot Wassink.


- Maatschappelijk middenveld. Seminar ' krachten en zwaktes van het Nederlands maatschappelijk middenveld ' georganiseerd door De Nieuwe Dialoog waarin ook de FNV participeert.


- Strategie. Seminar ' Mensenrechten, gelijke kansen, werk, inkomen, zorg en onderwijs ' waar in de bevindingen van de vorige dagen op elkaar worden afgestemd en gezocht wordt naar strategieën voor samenwerking en resultaat. Organisatie: de coördinatiegroep van het NSF.

15.00 uur


- Afsluiting. Plenaire discussie over de toekomst van sociale bewegingen, hun strategieën en alternatieven.

Toegangskaarten

Deelname aan het Nederlands Sociaal Forum kost tien euro voor het hele weekend of vijf euro per dag. Kaarten te bestellen via de website van het Sociaal Forum. Kijk daar ook voor slaapplaatsen en busvervoer.
* Ga naar de website van het Nederlands Sociaal Forum