Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 9 mei 2006

Gestileerde onderkomens van Japanse thuislozen
NEST: Reny Worb - 'For use in Japan only'

Zaal 3 Nederlands Architectuurinstituut (NAi)
van 19 mei t/m 2 juli 2006

Reny Worb toont ons een blik achter de schermen van de Japanse cultuur. In Kyoto, de vroegere keizerlijke hoofdstad, fotografeerde ze een aantal van de naar schatting tweehonderd thuislozen die daar wonen en hun onderkomen. Ze leven aan de oevers van de Kamogawa-rivier. De 31-kilometerlange rivier doorkruist het centrum van de stad, waar de homeless onder de bruggen wonen. Van restmateriaal bouwen ze nauwgezet hun eenvoudige en functionele, gestileerde onderkomens. 'For use in Japan only' is van 19 mei t/m 2 juli te zien in Zaal 3 van het NAi.

Toen in 1990, na jaren van economische voorspoed, Japan in een recessie kwam, was er geen adequate financiële en sociale opvang voor hen die hun baan verloren. In de Japanse samenleving speelt 'de groep' een belangrijkere rol dan het individu: werkelozen zijn een smet zijn op de maatschappij. Er is een sterke schaamtecultuur, waar gezichtsverlies een doodzonde is. De - vaak goed opgeleide - werkeloze Japanner schaamt zich, verlaat huis en haard, bouwt en betrekt zijn kartonnen doos. Door dit sociale stigma zijn ze niet alleen berooid van hun woning, maar ook van hun sociale netwerk. Tijdens haar reizen heeft beeldend kunstenaar Worb contact gemaakt met de thuislozen. Met foto's, tekeningen en video krijgen we inzicht in hun habitat.

Reny Worb
Reny Worb, geboren in 1951 in Tangerang Indonesie, woont en werkt in Purmerend. In 2004 studeerde zij af in de richting beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. In datzelfde jaar exposeerde Worb in de Oude Kerk te Amsterdam installaties, video en foto's onder de titel "A temporary home for Japanese homeless". Dit seizoen stelde ze veldwerk-objecten van Javaanse immigranten in Suriname tentoon in het Amsterdams Historisch Museum.

NEST
NEST is een eenvoudig vormgegeven eenpersoonsgalerie van 12 m2, waar iedere zes weken een jonge kunstenaar, architect of ontwerper autonoom werk toont.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over NEST

NAi persbeelden

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: woensdag, 10 mei 2006

overzicht persberichten overzicht persberichten naar de NAi voorpagina