FNV KIEM

Prominente rol FNV op sociaal forum
Maar liefst 20 seminars en workshops verzorgen FNV en FNV-bonden op het Nederlands Sociaal Forum (NSF), dat van 19-21 mei a.s. in Nijmegen wordt gehouden. De FNV spelt daarmee een prominente rol in de discussies op dit forum, dat als kernthema Een andere wereld is mogelijk heeft.

Het thema Een andere wereld is mogelijk heeft al miljoenen mensen over de hele wereld geïnspireerd en in beweging gebracht. Over de grenzen van landen, huidskleur, religie, Sociale achtergrond, sekse en seksuele voorkeur heen, hebben die zich gevonden in het verzet tegen neoliberale globalisering, oorlog, uitsluiting en achterstelling. In Nederland zijn al die sociale bewegingen gebundeld in het NSF. Van 19-21 mei a.s. organiseren honderden organisaties op het Universiteitscomplex in Nijmegen debatten over de sociale, democratische en milieuaspecten van globalisering (zie www.sociaalforum.nl).

De FNV organiseert daar de volgende seminars en workshops:

Vrijdagavond 19 mei

20.30 uur
FNV voorzitter Agnes Jongerius doet mee aan een plenair openingsdebat over een andere wereld tegenover de neoliberalisering. Met sprekers van Novib, Milieudefensie, Internationale Socialisten en International Forum on Globalization.

Zaterdag 20 mei

11.00 uur
Vrouwengroep Rotterdam van ABVAKABO organiseert een workshop ' huishoudelijke arbeid ' over de uitbuiting van werksters uit ontwikkelingslanden en uit de Centraal en Oost Europa. Workshop van Milieudefensie en FNV Bouw over duurzaam bosbeheer. Workshop van de FNV ' Globalisering: gaan onze banen naar China? ' Engelstalige workshop ' Cultural workers in Europe ' over kansen en barrières van werkers in de cultuur- en AV-sector. Spreker o.a. Jim Wilson van UNI Mei en Lucia van Westerlaak, voorzitter FNV KIEM. Workshop Naar een discriminatievrije werkvloer. Doel: Bedrijven in de publieke én de private sector stimuleren om vanuit een gender- en etniciteitperspectief hun pogingen om discriminatie van de werkvloer te weren, voort te zetten en uit te breiden. Workshop van FNV-vrouwensecretariaat, FNV secretariaat etnische minderheden, Vluchtelingen Organisaties Nederland, E-quality, Landelijk Platform Slavernijverleden, Landelijk Bureau Racismebestrijding

12.45 uur
Seminar FNV Bondgenoten over 'organiseren van werknemers in de schoonmaakbranche ' met een Amerikaanse vakbondscollega, die veel illegale Mexicanen organiseerde.
Seminar van FNV (samen met Novib en Encemo) over de Europese en Nederlandse migratiewetgeving en Fort Europa. Met o.a. Agnes Jongerius en Sylvia Borren (directeur Oxfam/Novib).

14.30 uur
Seminar ' Een ander Europa is mogelijk / Europa na het referendum ' (FNV Bondgenoten samen met o.a. Groen Links en Werkgroep Sociale Globalisering over een Europa met een Dienstenrichtlijn die wel in het belang is van werknemers. Sprekers o.a. Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten, Cathlene Passchier, Europese Vakverenigingen en Harry van Bommel, SP.
Workshop FNV Bondgenoten over ' Contact met en organiseren van Poolse werknemers '. Spreker Wim Balthussen, die Poolse slaplukkers thuis opving nadat ze waren ontslagen na klachten over loon en werktijden. Seminar ' Nederland: smerige draaischijf van Europa ?' over de rol van de distributiesector (transport) als kurk van de economie. Kan het ook anders? Organisatie door Milieudefensie, spreker o.a. Agnes Jongerius. Workshop ' Versterking positie van flexwerkers ' met kaderleden van FNV Bondgenoten.

16.15 uur
Workshop ' Een gezamenlijke agenda van boeren en arbeiders in Noord en Zuid tegenover de WTO '. FNV samen met o.a. Platform Aarde, Milieudefensie en Novib.
Workshop ' Hou drinkwater publiek ' door ABVAKABO FNV.

18.00 uur
Seminar ' De nieuwe dialoog ' over het realiseren van de VN-millenniumdoelen. Hoe gaat Nederland bijdragen om armoede in 2015 de wereld uit te krijgen? Organisatie door FNV, Milieudefensie en Humanitas met als spreekster o.a. Anja Jongbloed van FNV Bondgenoten. Workshop 'Actie voor Europa 'over succesvolle acties tegen de havenrichtlijn.
FNV Bondgenoten met als spreker Niek Stam.
Workshop ' Mannelijkheid anno 2006 ' over uitsluiting of uitdagingen voor vrouwen en mannen bij het thema ' Gender '. Spreker o.a. Agnes Jongerius, Sylvia Borren en Moustapha Laboui.

20.00 uur
Workshop ' Kinderarbeid ' met FNV Jong, FNV Mondiaal en ontwikkelingsorganisatie Hivos over de campagne ' Stop de kinderarbeid '.

Zondag 21 mei

13.30 uur
Seminar ' Nooit meer kernenergie in Nederland ', georganiseerd door Greenpeace, Stichting Natuur en Milieu met als FNV sprekers Wilna Wind en Rutger Groot Wassink.
Seminar ' krachten en zwaktes van het Nederlands maatschappelijk middenveld ' georganiseerd door De Nieuwe Dialoog waarin ook de FNV participeert.
Seminar ' Mensenrechten, gelijke kansen, werk, inkomen, zorg en onderwijs ' waar in de bevindingen van de vorige dagen op elkaar worden afgestemd en gezocht wordt naar strategieën voor samenwerking en resultaat. Organisatie: de coördinatiegroep van het NSF.

15.00 uur
Plenaire afsluiting met discussie over de toekomst van sociale bewegingen, hun strategieën en alternatieven.

Toegangskaarten
Toegangskaarten kosten 10,0 voor het hele weekend of 5,- per dag. Voor leden voor wie deze bedragen een bezwaar is, zijn zo lang de voorraad strekt en ovv lidmaatschapsnummer gratis toegangskaarten op te vragen bij de FNV, Wanda Verspeten via e-mail wanda.verspeten@vc.fnv.nl of telefoonnummer 020 58 16 575.
Kaarten zijn te bestellen via de website van het NSF, www.sociaalforum.nl. Via deze site kan ook ene hotelkamer worden geboekt of worden ingeschreven voor busvervoer naar Nijmegen vanuit verschillende steden.
Nadere informatie over het NSF en over de deelname van de FNV aan dit forum, is te krijgen bij de FNV, Wanda Verspeten, via bovengenoemd e-mail adres en telefoonnummer.

---