Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Zes titelhouders in vijftiende Windesheim weekendtoernooi

Van 19 tot en met 21 mei a.s. vindt op de Hogeschool Windesheim in Zwolle het derde lustrum van het Windesheim weekendtoernooi plaats. Dat betekent dat de schaakclub ZSG inmiddels 114 jaar oud is. De zestiende aflevering in 2007 is dus een lustrumjaar voor ZSG, maar ook voor de sponsor Windesheim is 2007 een lustrumjaar. Dat belooft wat!

De voorgaande afleveringen van het toernooi waren telkens in maart, nu wordt er voor eenmaal gespeeld in mei. Met drie grootmeesters en drie meesters is het deelnemersveld respectabel. En zoals bij elk weekendtoernooi zal de spanning voldoende aanwezig zijn. Want naast de schaakkracht zal getest worden hoe de schakers met de mentale weerbaarheid, de conditie en het geluk- en pechgehalte omgaan en in hoeverre ze dit onder controle hebben en houden.

De deelnemende grootmeesters zijn Jan Werle, Harmen Jonkman en Vyacheslav Ikonnikov. Ikonnikov is op papier de sterkste en is de laatste tijd in vorm. Hij nadert de ratinggrens van 2600 die de betere grootmeesters van de rest onderscheidt. Jan Werle is Nederlands nieuwste grootmeester en Harmen Jonkman is sinds tijden de actiefste Nederlandse grootmeester. Hij heeft al meerdere malen meegedaan in Zwolle.

Er hebben zich momenteel ongeveer 90 schakers aangemeld; 50 voor de A-groep en 40 voor de B-groep. De deelnemers strijden om een prijzenpot van circa 4000 euro. Daarnaast is in beide poules een ratingprijs te winnen: een weekendje Campanile BeNeLux voor 2 personen.

Liefhebbers van de schaaksport zijn het weekeinde van harte welkom op de Hogeschool Windesheim, Campus 2-6 in Zwolle, om het toernooi op de voet te volgen. Op zaterdagmiddag wordt er van 14.15 tot 16.45 een eindspelsimultaan gegeven door Merlijn Donk, FIDE-Meester en de sterkste Zwolse schaker. Tijdens het toernooi zijn de eerste vier borden van de A-groep live te volgen via de site www.schakeninzwolle.nl.
Karel Schoenmaker

---

Cursisten Schaaktrainer B deden examen in Lonneker

Op zondag 14 mei hebben vijf cursisten in Lonneker examen gedaan voor het diploma Schaaktrainer B. Vier van hen slaagden, de vijfde moet op één onderdeel herexamen doen. De vijf schaaktrainers, die de cursus Schaaktrainer B in Utrecht volgden bij de bekende trainer IM Herman Grooten, dienden op de examendag drie onderdelen met goed gevolg af te leggen: een schaaktechnische toets, een schaakdidactische toets en een proefles. In een ontspannen sfeer werden deze onderdelen afgewerkt, onder toeziend oog van Grooten en tweede examinator Marc Trimp.

Voor de proeflessen waren zestien jeugdspelers van de verenigingen Lonneker, Almelo en Minerva uitgenodigd. Naast de lessen konden zij ook deelnemen aan een rapidtoernooitje. Marco van Veen uit Lonneker was de sterkste. Meer over deze examendag kunt u lezen op www.sboschaak.net.

---