Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Golfbeweging naar de arbeidsmarkt

Jongeren uit de gemeente Hoogezand-Sappemeer doen mee aan het project Golfbeweging naar de arbeidsmarkt. Dit project staat in het teken van het bestrijden van jeugdwerkloosheid. Op 19 mei 2006 lopen de jongeren een dag mee als caddie op de golfbaan in Veendam en komen daardoor in contact met meerdere werkgevers. Op deze wijze worden zij aan een baan geholpen.

Op de dag voorafgaand aan de golfwedstrijd krijgen de bijstandscliënten een training in sociale vaardigheden, golfetiquette en een praktijkclinic golf. Wethouder Struik van Arbeidsmarktbeleid is ter motivatie aanwezig.

Tijdens de businessdag zal de jongere meelopen met één van de werkgevers. Deze werkgever speelt met twee of drie andere werkgevers. Een golfwedstrijd duurt gemiddeld 5 uur. De jongere krijgt dus een sollicitatiegesprek van vijf uur in een omgeving waarin de werkgever zijn stemmingen laat zien. Mochten er tijdens of na het project deelnemers zijn die (nog) geen werk hebben gevonden bij één van de werkgevers, dan gaat de coach intensief individueel `jobhunten' en bemiddelen in het netwerk.

Wanneer een klant is geplaatst op een reguliere baan wordt maximaal 12 maanden nazorg aan zowel de klant als aan de werkgever geboden. Dit om uitval te voorkomen.

De jongeren leren met dit project zichzelf te presenteren en volgens bepaalde regels en etiquette hoe te gedragen. Veel van deze etiquetteregels zijn ook in het bedrijfsleven van toepassing. Ditzelfde geldt voor bedrijven. De samenwerking tussen caddie en speler is een belangrijk onderdeel van het spel. Een caddie is de assistent van de speler. Hij of zij verzorgt het materiaal, draagt de tas en kijkt waar de speler zijn bal heen slaat, zodat de bal weer gemakkelijk gevonden kan worden.

Op 19 mei komt een filmploeg van `Twee Vandaag' langs voor opnamen.