Persuitnodiging: Aanbieding eerste burgerinitiatief

Clean air nederland

PERSUITNODIGING

aanbieding eerste burgerinitiatief aan de heer weisglas

Vrijdag 19 mei om 12.00 uur

In de hal van het gebouw van de Tweede Kamer

Door Clean Air Nederland, ten behoeve van een Rookvrije Horeca

Het Burgerinitiatief (65.000 handtekeningen) zal aan de heer Weisglas aangeboden worden. Uiteraard zal de aanbieding met feestelijke beelden ondersteund worden.

Omdat de standpunten over rookvrije horeca dwars door alle partijen heen lopen, zal Clean Air Nederland aandringen op een hoofdelijkestemming over dit thema. Zo kan elke parlementariër zijn/haarindividuele afweging maken op dit politiek gevoelig dossier.


---------------------------------------------------------------------Achtergrond

Op 1 mei is de nieuwe wet voor het Burgerinitiatief ingegaan. Deze wet maakt het voor burgers mogelijk om een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te zetten; zij moet dan een standpunt innemen over dit onderwerp. Eén van de randvoorwaarden is dat er minimaal 40.000 handtekeningen op papier verzameld worden van sympathisanten.Clean Air Nederland is de eerste organisatie in Nederland die gebruik maakt van het Burgerinitiatief. In 2 maanden zijn er 65.000 handtekeningen verzameld, ruim voldoende voor het kunnen indienen van een Burgerinitiatief. Het grote aantal handtekeningen, en de korte tijd waarin ze verzameld zijn, zegt veel over het enorme draagvlak voor rookvrije horeca in Nederland. Clean Air Nederland vraagt met dit Burgerinitiatief om wetgeving voor een rookvrije werkplek voor horecawerknemers. Vanaf 2004 geldt dit recht op een rookvrije werkplek voor elke werknemer, maar 500.000 horecawerknemers zijn uitgezonderd. Clean Air Nederland wil dat ook deze werknemers het wettelijk recht op een rookvrije werkplek krijgen. Daarmee zijn dan ook alle voor publiek toegankelijk ruimtes in de horeca rookvrij.