Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

11 miljoen Nederlanders gaan weer op vakantie

Den Haag, 19 mei 2006

Ongeveer 11 miljoen Nederlanders gaan weer op vakantie. Of de economie nu groeit of krimpt, vakantie is voor de meeste landgenoten een "basisvoorziening". De komende zomervakantie zullen ongeveer evenveel Nederlanders van een vakantie genieten als vorig jaar. Toen gingen tussen 1 mei en 30 september circa 11 miljoen Nederlanders één of meerdere keren op vakantie in Nederland of het buitenland. Een buitenlandse zomervakantie zal ook dit jaar voor 7 van de 10 Nederlanders favoriet zijn.

Spanje en Griekenland lijken na een aantal jaren van terugval dit jaar weer op de eerste twee plaatsen op de ranglijst van zomer-vliegbestemmingen te eindigen. De sterke positie die Turkije leek in te nemen op de markt van vliegbestemmingen is toch wankeler gebleken dan gedacht. Voor deze ontwikkeling zijn een aantal redenen waaronder de vogelgriep, de onveilige luchtvaartmaatschappijen, de voedsel- en waterkwaliteit , maar ook de éénzijdigheid van het all- inclusive concept. De ANWB verwacht dat de situatie in Turkije niet alleen effect heeft op andere vliegbestemmingen maar ook zal zorgen voor een licht herstel van de autovakanties en een daling van het aantal hotelvakanties.

Voor de verre bestemmingen lijken met name de Aziatische landen in trek. Uit de boekingsstatistieken van TNS/NIPO/ANVR blijkt, dat de Nederlandse vakantieganger de effecten van de tsunami achter zich begint te laten. Thailand , Maleisië en Sri Lanka zijn naast China en Vietnam weer groeibestemmingen. Met name Noord Amerika verliest in de boekingen.

De top 5 zomer- vakantiebestemmingen met bezoekersaantallen:
1. Frankrijk 1,5 miljoen

2. Spanje 850.000

3. Duitsland 670.000

4. Italië 650.000

5. Griekenland 430.000

De camping blijft onverminderd popuair bij Nederlanders: bijna één op drie vakanties wordt op een camping doorgebracht. Het aantal buitenlandse kampeervakanties blijft ongeveer op hetzelfde niveau als in de zomer van 2005.

Campings worden steeds meer vakantiecentra met meerdere overnachtingsmogelijkheden en uitgebreide voorzieneningen. Standplaatsen met televisie, eigen sanitair, draadloos internet zijn vooral op de grotere campings steeds meer te vinden. Daarnaast zijn er ook campings voor de vakantieganger die rust en ruimte zoekt. Deze campings profileren zich met hun ligging, de ruimere plekken, geintegreerd in het landschap maar met daarbij ook hoogwaardige basisvoorzieningen.

Nederlanders huren steeds vaker een chalet op de camping, de tent verliest licht aan populariteit , de caravan en camper daarentegen toont ten opzichte van voorgaande jaren een groei.

Frankrijk blijft kampeerland bij uitstek voor een buitenlandse vakantie. Van alle naar Frankrijk geplande zomervakanties zijn twee van de drie een kampeervakantie.

Kamperen in het binnenland wordt, ondanks het feit dat het nog altijd de meest gekozen vorm van binnenlandse zomervakantie is, toch iets minder populair. De bungalow daarentegen lijkt in 2006 wat terrein te gaan heroveren.

Meest favoriete provincie voor een binnenlandse zomervakantie blijft Gelderland, gevolgd door Zeeland en Drenthe.

Bronnen: TNS/NIPO/ANVR, CVO Vakantieplannen 2006, ANWB

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)

---