Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 18 mei 2006, no. 149

Startconferentie voor ketenpartners in september

GGD Eindhoven pakt meisjesbesnijdenis aan

Het ministerie van Volksgezondheid stelt voor de komende drie jaar 186.000 euro beschikbaar om vrouwelijke genitale verminking in Eindhoven te voorkomen. Het Plan van Aanpak is klaar en een startconferentie staat op de kalender voor september van dit jaar.

Vrouwelijke genitale verminking, ook wel meisjesbesnijdenis genoemd, is verboden bij wet en staat gelijk aan verminking. Er bestaat al een (landelijke) meldcode voor medisch personeel en zodra gerede twijfel bestaat, moet besnijdenis gemeld worden bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Naar schatting worden jaarlijks in Nederland zoân 50 meisjes besneden.

Aanpak Eindhoven
In Eindhoven lopen ongeveer 500 meisjes het risico besneden te worden. Het gaat voornamelijk om islamitische meisjes tussen 0 en 19 jaar uit 21 etnische groepen. De grootste groepen in Eindhoven zijn van Somalische, Egyptische en Nigeriaanse afkomst. De GGD Eindhoven wil besnijdenis bestrijden door versterking van de signalering en het geven van gerichte voorlichting. Dit in samenwerking met PHAROS, een landelijk kenniscentrum voor vluchtelingen en gezondheid, en zelforganisaties. Een centrale rol is weggelegd voor de artsen en verpleegkundigen in de jeugdgezondheidszorg. Deskundigheidsbevordering krijgt dan ook extra aandacht. Voor een doeltreffende bestrijding is samenwerking met alle partners die een rol kunnen spelen in de preventie of signalering van meisjesbesnijdenis van groot belang. Te denken valt onder andere aan vertegenwoordigers van de betrokken etnische groepen, zelforganisaties, vluchtelingenwerk, meldpunt huiselijk geweld, gynaecologen, verloskundigen, etc. In september wordt een startconferentie gehouden waarvoor alle ketenpartners en zelforganisaties worden uitgenodigd.

Activiteiten
De GGD wil vrouwelijke genitale verminking voorkomen door een programmatische ketenaanpak, met daarin onder meer de volgende onderdelen:

* verbeteren van vroegsignalering, melding en afhandeling bij alle zorg-, hulpverlenings- en onderwijspartners;
* individuele voorlichting en het tijdig signaleren van bedreigende situaties door de afdeling jeugdgezondheidszorg van de GGD;
* organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten.

Het beschikbare geld is een deel van de drie miljoen euro die het kabinet uittrekt. Het geld is verdeeld over de zes grootste steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Tilburg en Eindhoven) , naar het aantal daar woonachtige meisjes die in de risicogroep vallen.

Vrouwelijke genitale verminking is in Nederland sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw bekend geworden met de komst van Somaliërs. Maar ook andere, in Nederland gevestigde bevolkingsgroepen, passen vrouwelijke genitale verminking toe. Deze migrantengroepen komen met name uit Egypte, Nigeria, Ghana, Soedan en Siërra Leone. Vrouwelijke genitale verminking, ook wel meisjesbesnijdenis genoemd, wordt door de WHO (World Health Organization, 2000) omschreven als: âHet deels of compleet verwijderen van het vrouwelijke geslachtsdeel alsmede elke verwonding aan het vrouwelijk geslachtsdeel om culturele, religieuze of andere niet-therapeutische redenenâ. De kans op lichamelijke klachten en medische complicaties is groot, zowel tijdens de ingreep als ook daarna. Daarnaast kan vrouwelijke genitale verminking psychische klachten en problemen met betrekking tot seksualiteit veroorzaken.
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2006 Gemeente Eindhoven