Nederlandse Hartstichting

57% Nederlanders wil dat Tweede Kamer horeca rookvrij maakt 18-5-2006
Den Haag, 19 mei 2006
Op de dag dat Clean Air Nederland 65.000 handtekeningen voor het burgerinitiatief rookvrije horeca aanbiedt aan de Tweede Kamer blijkt dat een meerderheid in Nederland dit initiatief steunt. 57% van de Nederlanders vindt het namelijk een goed idee als de Tweede Kamer zou besluiten tot een rookvrije horeca. Dit percentage komt uit een representatief onderzoek van TNS NIPO, onder Nederlanders van 16 jaar en ouder, dat deze week is afgerond in opdracht van het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Hartstichting en STIVORO.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 61% van alle Nederlanders het prettiger zou vinden als er niet gerookt wordt als ze een horecagelegenheid bezoeken. Coen Berends van het Astma Fonds namens de genoemde organisaties: "Het zijn cijfers die boekdelen spreken. Ook als we kijken naar de snelheid waarmee Clean Air Nederland meer dan 60.000 handtekeningen bij elkaar heeft gekregen dan is het wel duidelijk. De meeste Nederlanders zien graag de horeca snel helemaal rookvrij worden. Het burgerinitiatief stelt de Tweede Kamer in staat om de wens van de meerderheid van het volk versneld tot stand te brengen. Nederland kan zich dan aansluiten bij de steeds langer wordende lijst van landen waar de horeca rookvrij is."

Uit een eerder onderzoek van TNS NIPO in 2004 bleek dat ook een meerderheid van de werknemers in de horeca (52%) voor een volledig rookverbod of een rookverbod met rookruimtes is.

In het Nationaal Programma Tabaksontmoediging, dat begin dit jaar door minister Hoogervorst (VWS) aan de Tweede Kamer is aangeboden, is het beschermen van de niet-rokers een belangrijk onderdeel. In dit programma wordt aangegeven dat afspraken over rookvrije publieksruimtes een belangrijke rol spelen in het verder terugdringen van roken en meeroken. Het Nationaal Programma is opgesteld door het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Hartstichting, STIVORO en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.