European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/69

Brussel, 17 mei 2005

9241/1/06 REV 1 (Presse 133)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de nieuwe regering van de Salomonseilanden

De Europese Unie wenst de heer Manasseh Damukana Sogavare geluk met zijn benoeming tot eerste minister van de Salomonseilanden. De EU wenst de nieuwe regering van de Salomonseilanden heel veel succes bij de uitvoering van haar democratische mandaat. De EU is bereid de Salomonseilanden waar mogelijk te ondersteunen en bij te staan, mits aan de voorwaarden voor goed bestuur is voldaan.

De EU pleit er echter wel voor dat er een regering gevormd wordt die bestaat uit ministers met een onbesproken reputatie, opdat de inwoners van de Salomonseilanden en de internationale gemeenschap er zeker van kunnen zijn dat die ministers de zaak van verzoening en goed bestuur zijn toegedaan.

De EU herinnert eraan dat ze sinds de hervatting van haar hulpprogramma's 35 miljoen euro aan kredieten ten behoeve van de Salomonseilanden heeft uitgetrokken; die programma's zijn weer geactiveerd nadat er, ingevolge de komst van de Regionale bijstandsmissie voor de Salomonseilanden (RAMSI), op het gebied van de openbare orde en bestuur vooruitgang was geboekt. De EU meent dat deze middelen, die zijn gespendeerd in het kader van de Overeenkomst van Cotonou, ertoe hebben bijgedragen de levenskwaliteit van de gewone burgers van de Salomonseilanden te verbeteren.

De EU betuigt nogmaals haar steun voor de inspanningen die de landen van de Stille Oceaan zich in het kader van RAMSI hebben getroost om de regering van de Salomonseilanden te helpen de openbare orde te versterken, het bestuur te verbeteren en de welvaart te bevorderen.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.