Vertis

Windesheim toetst procesintegratie met Oracle BPEL in SOA

Hogeschool Windesheim wil het proces van inschrijven, uitschrijven en muteren van studentgegevens zodanig vormgeven dat dit proces met minimale handmatige inspanning en in een korte doorlooptijd kan worden uitgevoerd. Windesheim heeft Vertis gevraagd een Proof of Concept te realiseren voor de integratie van een aantal bedrijfsapplicaties met behulp van Oracle Technologie. Om aan alle functionele en technische voorwaarden te voldoen heeft Vertis Windesheim geadviseerd de integratie te laten uitvoeren met Oracle BPEL Process Manager in een SOA architectuur.

Real-time bijgewerkte gegevens
Het in- en uitschrijven van studenten en het muteren van de studentgegevens zijn veel voorkomende activiteiten binnen Windesheim. Deze activiteiten vergen medewerkers van Windesheim relatief veel handmatige inspanning, waarbij in verschillende applicaties vaak dezelfde gegevens worden gebruikt. Het handmatig registreren van identieke gegevens in meerdere applicaties brengt kans op fouten en daarmee bewerkelijk foutherstel met zich mee. Hierdoor kan het bijvoorbeeld vóórkomen dat nieuwe studenten en medewerkers pas na een aantal dagen over hun inlogaccounts beschikken. Windesheim wil nu het proces van inschrijven, uitschrijven en muteren van studentgegevens zodanig vormgeven dat dit proces met minimale handmatige inspanning en in een korte doorlooptijd kan worden uitgevoerd. Een goede kwaliteit van de studentregistratie in alle betrokken applicaties staat daarbij voorop.

Service Oriented Architecture
Om de gewenste situatie te bereiken moeten de bestaande applicaties, ongeacht de technologie, onderling gegevens kunnen uitwisselen. Daarbij moeten fouten op een efficiënte manier kunnen worden afgehandeld en mogen processen niet worden verstoord wanneer er massaverwerking plaatsvindt. Om te zorgen voor goede communicatie tussen de diverse systemen voert Vertis een Proof of Concept uit voor integratie op basis van een SOA (Service Oriented Architecture) met behulp van Oracle BPEL Process Manager (Business Process Execution Language).

Gert Spoelman, de projectleider bij Windesheim gedurende dit traject: Vertis heeft kunnen aantonen dat ze op een snelle en verantwoorde manier de benodigde systemen kunnen laten integreren, mede omdat hun kennis en kunde van een zeer hoog niveau is. De verwachtingen zijn dan ook meer dan waargemaakt."

Van handmatig naar automatisch
In een SOA architectuur worden de processtappen, die medewerkers momenteel in verschillende applicaties en handmatig uitvoeren, vertaald naar webservices. Deze webservices vormen in een overkoepelende laag samen het totale proces, zoals het registreren van een student tot aan de toekenning van een inlogaccount. Om ervoor te zorgen dat de processen in een SOA-omgeving op de juiste manier worden aangestuurd, moeten deze processen en de spelregels waaraan zij moeten voldoen helder worden omschreven. Dit kan met BPEL, een beschrijvende taal voor het bundelen van webservices in een procesflow.

De architectuur biedt Windesheim het voordeel dat niet elke processtap handmatig uitgevoerd hoeft te worden. In plaats daarvan verloopt het proces vrijwel helemaal automatisch en kan Windesheim zijn studentgegevens beter up-to-date houden en nieuwe accounts tijdig toekennen. Ook is het in een SOA-omgeving eenvoudiger om fouten op te lossen en de status van individuele inschrijvingen op te vragen.

Over Windesheim
Hogeschool Windesheim is met ruim 16.000 studenten een van de grootste christelijke hbo-instellingen in Nederland. Meer dan 1.400 medewerkers zetten zich dagelijks in om het onderwijs op Windesheim te verzorgen en te ondersteunen. Windesheim is een innovatief kennis- en expertisecentrum dat individuen en mensen in organisaties uitdaagt zich te ontwikkelen tot verantwoordelijke, waarde(n)volle en zelfbewuste professionals.

Terug

Meer weten over Vertis?
Neem dan contact op via:

Telefoon: (0598) 66 60 00
Telefax: (0598) 66 60 29
E-mail: Info@vertis.nl