Productschap Diervoeder

19/05/2006

Wederzijdse erkenning tussen FAMI-QS en GMP+

Bestemd voor: producenten en verwerkers van voedermiddelen en voormengsels

Deze week hebben de PDV en FAMI-QS een overeenkomst getekend om de wederzijdse erkenning tussen deze regelingen te bekrachtigen. Dit is het resultaat van het werk dat door de PDV en FEFANA op Europees en landelijk niveau is verricht voor het verhogen van de veiligheidsborging binnen de voedselketen en vormt een belangrijke stap voor bedrijven. Het vormt tevens een sterke basis voor verdere samenwerking tussen de twee organisaties bij het bereiken van dit doel.

De overeenkomst voor wederzijdse erkenning is van toepassing voor zowel toevoegingsmiddelen als voormengsels. Op basis van deze overeenkomst zijn certificaten die binnen de regelingen zijn uitgegeven geheel gelijkwaardig aan elkaar. Als gevolg hiervan kan de deelnemer zonder aanvullende eisen inkopen van bedrijven die onder de andere regeling zijn gecertificeerd.

Binnenkort zal de certificering van zowel GMP+- als FAMI-QS onder de EN-45011 accreditatie worden gebracht.

Beide organisaties hebben verdere behoefte aan regelmatige besprekingen geconstateerd met betrekking tot technische en beleidsmatige onderwerpen en verbetering in de respectievelijke systemen. Ook Ovocom, die eveneens een overeenkomst voor wederzijdse erkenning heeft getekend, zal deelnemen aan deze besprekingen.

De prioriteiten met betrekking tot verbeteringen zijn onder andere:
* Competentie en training van certificerende instellingen en auditors. Het bereiken van een passend kwaliteitsniveau in audits (het trainen van auditors en analyse van audit-praktijken)
* Verbetering van de gatekeeper-procedures. De aanpak gebruiken waar nodig zonder daarbij de veiligheid in gevaar te brengen
* Monstername-plan per sector Positionering voor de autoriteiten
* Oprichting van een crisis-team

* Nauwe samenwerking als zich een crisis voordoet.

De gelijkwaardigheid is met onmiddellijke ingang van kracht en zal worden opgenomen in Bijlage 10 van de GMP+ Certificatie schema diervoedersector 2006.