Gemeente Amsterdam



Persbericht

Aangiftebereidheid in regio Amsterdam stijgt
Amsterdamse reactie op Veiligheidsmonitor Rijk

In de regio Amsterdam-Amstelland heeft 42% van de inwoners het afgelopen jaar op een of andere manier contact gehad met de politie. De meesten van hen (ongeveer 62%) waren (zeer) tevreden over het optreden van politie. Het grootste deel van de contacten betreft een melding of aangifte van een voorval. De meldings- en aangiftebereidheid namen het afgelopen jaar toe. De gemiddelde meldingsbereidheid is nu 34% en de aangiftebereidheid is met ruim 2% gestegen naar 26%. Vooral de aangiftebereidheid van fietsendiefstal nam het afgelopen jaar toe van 20% naar 27%. De mogelijkheid om via internet aangifte te doen speelt hierbij naar alle waarschijnlijkheid een belangrijke rol. De tevredenheid over het politieoptreden bij aangifte laat sinds 2002 een gestaag stijgende lijn zien. Toen was 48% van de aangevers (zeer) tevreden, inmiddels is dat gestegen naar 55%.

Dit blijkt uit de Politiemonitor Bevolking 2006 die dit jaar voor de laatste keer is gehouden in de verschillende politieregio's. In plaats daarvan heeft de rijksoverheid het CBS opdracht gegeven een Veiligheidsmonitor Rijk te ontwikkelen. Vandaag, vrijdag 19 mei, heeft het CBS de resultaten van de eerste Veiligheidsmonitor Rijk bekendgemaakt. Deze monitor is een landelijk bevolkingsonderzoek dat de bestaande bevolkingsonderzoeken over veiligheid, zoals de Politiemonitor Bevolking, zou moeten vervangen.

De Amsterdamse driehoek steunt het initiatief om te komen tot één gezaghebbend bevolkingsonderzoek voor heel Nederland. Tegelijkertijd geldt dat de uitkomsten van de Veiligheidsmonitor Rijk vooralsnog niet bruikbaar zijn voor (de regio) Amsterdam. Daarvoor wijkt de onderzoeksopzet teveel af van de eigen onderzoeken zoals de jaarlijkse Veiligheidsindex Amsterdam en de Regionale Veiligheidsrapportage. Daar komt bij dat de eigen onderzoeksgegevens van Amsterdam gebaseerd zijn op een veel grotere groep ondervraagden. Deze gegevens blijven daarom voor Amsterdam maatgevend waar het gaat om door burgers gerapporteerd slachtofferschap, buurtproblemen en onveiligheidsgevoelens.

De Veiligheidsmonitor Rijk is een landelijke enquête naar buurtproblemen, onveiligheidsgevoel, slachtofferschap, melding en aangifte van misdrijven, contacten tussen burgers en politie, politie(optreden) in de buurt en preventie. De Veiligheidsmonitor Rijk geeft uitkomsten op het niveau van de politieregio's. Voor Amsterdam en omgeving is dat de politieregio Amsterdam-Amstelland. Het onderscheiden van gemeenten, stadsdelen of buurten daarbinnen is niet mogelijk in verband met de beperkte steekproefomvang. In een later stadium (2007-2008), als een stevigere basis onder de monitor van het Rijk is gelegd, zou dat wellicht mogelijk worden.

Voor (de regio) Amsterdam vallen de resultaten van de Veiligheidsmonitor Rijk niet negatief uit als men die vergelijkt met de Regionale Veiligheidsrapportage. Dat geldt voor zowel slachtofferschap, onveiligheidsgevoelens als overlast. Ondanks dat houdt Amsterdam om de volgende redenen vast aan de eigen cijfers: . De Amsterdamse cijfers zijn zeer nauwkeurig en tot op buurtniveau betrouwbaar: jaarlijks worden ruim 10.000 inwoners van de regio Amsterdam-Amstelland ondervraagd. Ter vergelijking: voor de Veiligheidsmonitor Rijk zijn 826 inwoners van de regio Amsterdam-Amstelland ondervraagd. . Het geeft de regio de mogelijkheid continu een vinger aan te pols te houden: elke maand worden gemiddeld ongeveer 800 interviews in de regio Amsterdam-Amstelland afgenomen. Ter vergelijking: de Veiligheidsmonitor Rijk is in de periode januari t/m maart 2006 afgenomen en qua steekproef gelijk aan de opbrengst van één maand Monitor Leefbaarheid en Veiligheid. . De in maart 2006 gepubliceerde Regionale Veiligheidsrapportage en de Veiligheidsindex Amsterdam zijn voor zowel gemeente, politie als OM richtinggevend bij het bepalen van het beleid. Voor dat beleid, dat zich richt op specifieke doelgroepen en gebieden (hotspots), is betrouwbare informatie op buurtniveau noodzakelijk. Dat biedt de Veiligheidsmonitor Rijk momenteel nog niet.

Pb-068