Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Ter Sprake week 20 2006

Rook- en stookverbod

Met ingang van vrijdag 12 mei, 18.00 uur is er een rook- en stookverbod van kracht in de bos-, heide-, en natuurgebieden. Belangrijkste reden hiervoor is de droge toestand van de gewassen. Het gevaar voor het ontstaan van natuurbranden is daardoor reëel waardoor het nemen van extra maatregelen noodzakelijk is.

Het verbod omvat de volgende elementen:


1. het is verboden te roken in bossen dan wel op heide- of veengronden en andere terreinen welke met brandbare gewassen zijn begroeid of binnen een afstand van dertig meter daarvan;


2. het is verboden in bossen dan wel op heide- of veengronden en andere terreinen welke met brandbare gewassen zijn begroeid of binnen een afstand van honderd meter daarvan, voor zover het de openlucht betreft, brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen, weg te werpen of te laten liggen;


3. het in het eerste voorschrift gestelde verbod geldt niet voor zover het roken plaatsvindt in gebouwen en aangrenzende als tuin ingerichte erven.


4. Op overtredingen staat een geldboete.

Het verbod geldt tot 1 september 2006. De situatie in de natuurgebieden is op dit moment (nog) niet direct gevaarlijk maar gepaste oplettendheid is wel op zijn plaats.

Ronde van Nederland

Vrijdag 19 mei passeert de Ronde van Nederland onze gemeente. Volgens het etappeschema komen de renners omstreeks15.30 uur vanuit Groesbeek via de Heumensebaan Molenhoek binnen. Vervolgens koerst men via de Lindelaan en Rijksweg N271 richting Malden. Het wielerpeloton wordt begeleid door de politie.

..

Preventieve bestrijding van de Eikenprocessierups in gemeentelijke bomen in uw woonomgeving en in het buitengebied.

Ook mogelijk in uw inlands eikenbomen.

Wat is de processierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren de eitjes en normaal gesproken in eind april, begin mei komt de rups te voorschijn. Dit jaar is dat door de lange koude periode een paar weken later. Na een aantal vervellingstadia is de rups in juli volgroeid.Na de derde vervelling krijgt de rups brandharen. Dit vindt plaats tussen eind mei en eind juni. In juli-augustus verpopt de rups zich tot een vlinder, waarna het vrouwtje haar eitjes legt in de Inlandse eikenbomen. Op deze manier zullen er het volgend jaar weer nieuwe rupsen te voorschijn komen.

Waar heeft de eikenprocessierups zijn naam aan te danken?

Uiteraard omdat de rups in eikenbomen te vinden is. Verder gaat de rups groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (het eikenblad).

Brandharen.

De haren van de processierups zijn de veroorzakers van de overlast. De larve is in het stadium van zijn larve-bestaan bedekt met haren. Door contact kunnen er klachten ontstaan. Dit kan al na enkele uren (na het contact). De klachten zijn pijnlijke jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of de luchtwegen.

Hoe kun je zien dat er rupsen in een eikenboom zitten?

De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote ronde spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

Wat doen we er als gemeente aan?

Omdat het vorig jaar goed bevallen, is en er maar heel weinig klachten overgebleven zijn, zullen we ook dit jaar weer op plaatsen waar veel ongemak te verwachten is, op een milieuvriendelijke wijze de eikenbomen preventief behandelen. Dit zal gebeuren met behulp van een spuitkanon achter een tractor. De eikenprocessierupsen zullen met behulp van een biologisch middel (XenTari) worden bestreden. Dit middel heeft een zeer sterke werking tegen de eikenprocessierups en spaart andere nuttige insecten. Ook voor mensen en huisdieren heeft het middel geen nadelige effecten en bijwerkingen. De inzet van het spuitkanon kan enige geluidshinder veroorzaken, tevens verzoeken wij u ramen en deuren tijdens de werkzaamheden te sluiten. Alle straten en plekken met inlandseikenbomen die in 2004 en in 2005 last hadden van de eikenprocessierups en waarvan de bomen eigendom zijn van de Gemeente Mook en Middelaar worden, zoveel als technisch mogelijk is, preventief behandeld.

Wie gaat de werkzaamheden uitvoeren? Ook op particulier terrein?

Hoveniersbedrijf Herman Vaessen uit Maasbree zal de bestrijding van de eikenprocessierups in week 21 (vanaf 22 mei) uit gaan voeren in onze gemeente. Indien u eikenbomen op uw eigen perceel heeft staan en die u ook preventief wilt laten bestrijden kunnen door deze aannemer in dezelfde week behandeld worden. De kosten worden dan met u verrekend. De eikenbomen welke niet met een grote tractor bereikbaar zijn, maar die u toch bestreden wilt hebben, kunnen waarschijnlijk met een kleinere machine behandeld worden. Hiervoor kunt ook terecht bij dit zelfde hoveniersbedrijf.

Het telefoonnummer van Herman Vaessen Hoveniersbedrijf is 077-4651708.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben met betrekking tot bovenstaande kunt u zich wenden tot de heer Martien van Raaij van het bureau Beheer Openbare Ruimte van de gemeente Mook en Middelaar, telefoonnummer 024-6969157.

Aanvraag bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving

Mook :

Romeinenstraat 15 uitbreiden woonhuis

Molenhoek:

Spijkerweg 1 bouw opslagloods, wijziging van eerder ingediende aanvraag

Nadere informatie: Bureau RIBM, tel. 024 69 69 147.

.

Voornemen vrijstelling bestemmingsplan

Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar maken bekend dat zij voornemens zijn met toepassing van art. 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan voor:


- het bouwen van een dierenverblijf op het perceel Riethorsterweg 18 te Plasmolen

Inzageperiode: het ontwerpbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken liggen van woensdag 17 mei 2006 t/m dinsdag 27 juni 2006 ter inzage in het gemeentehuis (publieksbalie) tijdens openingstijden;

Reactiemogelijkheden: gedurende de inzageperiode kan een ieder mondeling of schriftelijk zijn zienswijze omtrent het voornemen kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar, Postbus 200, 6585 ZK Mook. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kan een afspraak worden gemaakt via onderstaand telefoonnummer.

Nadere informatie: bureau RIBM, tel. 024-6969149

Aanvraag kapvergunning

Perceel

Mook
Omschrijving

Rijksweg
51 3 platanen en 1 esdoorn

Inzage: van 16 mei 2006 t/m 30 mei 2006

Inspraakmogelijkheden: d.m.v. zienswijzen aan burgemeester en wethouders tijdens inzage periode.

Nadere informatie: bureau Beheer Openbare Ruimte,

tel. 024-6969157.

Berichttype Inforubriek Ter Sprake