FNV Bouw

datum: 19-05-2006 / bericht: 1 van 37

Werkgevers hebben van grote ongevallen niet geleerd

"Met groeiende verbijstering lees ik het Jaarverslag 2005 van de Arbeidsinspectie", zegt Charles Verhoef van FNV Bouw. "Het lijkt alsof werkgevers niets hebben geleerd van grote ongevallen zoals in de Amercentrale en op het Catshuis. Nog steeds is de aandacht voor arbeidsomstandigheden onvoldoende." Al jaren hamert FNV Bouw op versterking van de controle door de Arbeidsinspectie: "We zien opnieuw hoe nodig dat is. Zowat overal moet de AI meteen ingrijpen. Stel je voor dat de pakkans 100 procent was, dan zouden we nog andere cijfers te zien krijgen."

Verbijstering dus "en toch ook weer niet. We zien vaker dat werkgevers in de bouw het met regeltjes niet al te nauw nemen." FNV Bouw blijft om aandacht vragen voor arbeidsomstandigheden. In het jaarverslag van de Arbeidsinspectie zijn het niet alleen de bouwplaatsen die eruit springen. Ook in de railinfra is het gevaarlijk werken. Zelf stelde FNV Bouw nog kort geleden eveneens de veiligheid van wegwerkers aan de kaak. Verhoef, in het bondsbestuur met arbeidsomstandigheden belast: "Positief is hoe de bouwnijverheid gezamenlijk de campagne '1 op 6' over valgevaar voerde. Toen die campagne afliep, heeft FNV Bouw voor een vervolg gepleit, maar daarop is het stil gebleven." Hij kijkt met zorg naar negatieve invloeden op de arbeidsomstandigheden die de Arbeidsinspectie signaleert, zoals meer concurrentie, fusie van bedrijven en gebrek aan instroom van deskundig personeel. "De bouw heeft met al dat soort zaken te maken. Hoe meer onderaannemers op een bouwplaats, hoe meer het aankomt op coördinatie van veiligheid. Dat is toch al lastig. Maar het wordt nog moeilijker op het moment dat niet alle bouwplaatspersoneel meer Nederlands spreekt en verstaat." Zijn zorg gaat dan ook eveneens uit naar het groeiende aantal illegalen dat het afgelopen jaar op de bouw werd gesignaleerd.

Ondanks positieve invloeden op de veiligheid zoals meer samenwerking van CAO-partijen en een betere 'veiligheidscultuur', ziet de Arbeidsinspectie de veiligheid niet echt toenemen. "En dus heb ik ook aan staatssecretaris Van Hoof opnieuw de vraag wat hij met zijn nieuwe Arbowet denkt te bereiken", zegt Charles Verhoef. "Meer verantwoordelijkheid naar de bedrijfstakken? Ik zie niet dat werkgevers dat aankunnen. Er blijven sterke regels van de overheid nodig, met de bijbehorende controle." De Arbeidsinspectie heeft vaak boetes uitgedeeld voor te hoge fysieke belasting. "Van Hoof moet dus een tilnorm in de wet opnemen."