Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

06-12/ 19 mei 2006

NMa publiceert consultatiedocument combinatievorming

Ondernemingen werkzaam binnen dezelfde branche sluiten tijdelijke combinatieovereenkomsten om samen in te schrijven op de aanbesteding van een opdracht. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) consulteert partijen in de samenleving om meer inzicht te krijgen in de dagelijkse praktijk van combinatievorming. Hierdoor kan de NMa meer duidelijkheid geven over de wettelijke mogelijkheden voor combinatievorming, zodat markten beter kunnen werken. Onder meer in de bouwsector komt het voor dat ondernemingen in combinatie meedingen in de aanbesteding van een werk.

In de consultatie nodigt de NMa partijen in de samenleving uit om vooral naar voren te brengen hoe in de praktijk wordt omgegaan met combinatievorming, het liefst aan de hand van concrete voorbeelden. Via concrete praktijksituaties krijgt de NMa een beter beeld van de mogelijk positieve en negatieve gevolgen van combinatievorming voor gezonde concurrentie. Het vormen van combinaties met concurrenten kan economische voordelen opleveren. Bijvoorbeeld doordat het aantal aanbiedingen waaruit een opdrachtgever kan kiezen groter wordt, omdat meer partijen in staat zijn zich in te schrijven voor een opdracht. Echter, wanneer concurrenten met regelmaat combinaties vormen terwijl dit niet nodig is, dan is het gevaar aanwezig dat er onnodig concurrentiegevoelige informatie wordt uitgewisseld en gedrag wordt afgestemd. De onderlinge concurrentie zou hierdoor worden beperkt. Dit kan leiden tot hogere prijzen en minder innovatie.

De NMa nodigt betrokken partijen uit tot 1 juli 2006 te reageren op de vragen in het consultatiedocument. Het consultatiedocument is vanaf vandaag te vinden op de website van de NMa (www.nmanet).

Geen journalist, maar wel vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met de Informatielijn NMa, tel. 0800-0231 885 of mail naar info@nmanet.nl


------------------------------
Postadres: Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) Postbus 16326, 2500 BH Den Haag

Bezoekadres: Wijnhaven 24
2511 GA Den Haag

Telefoonnummer: (070) 330 33 30
Faxnummer: (070) 330 33 70
E-mail: info@nmanet.nl