TNO Arbeid

TNO ondersteunt empowerment reïntegrerende medewerkers

Terugkeer naar het arbeidsproces vraagt veel van mensen. Vaak gaat het niet alleen om het vinden van aangepast werk, maar ook om empowerment van de werknemer. TNO ontwikkelt methoden en middelen om mensen die niet meer werken te activeren en het productieproces in een bedrijf optimaal in te richten. Onze professionals zetten zich dagelijks in om mensen gezond en veilig, productief en met plezier aan het werk te hebben en te houden. Tijdens de vakbeurs Gezond in Bedrijf 2006 lanceerde TNO de zelfhulp portal 'Reïntegratie @home'.

TNO heeft als stelregel: zoveel mogelijk mensen (weer) aan het werk. Weer aan het werk is vaak: vanuit verzuim of reïntegratie, of vanuit een uitkeringssituatie. Terugkeer vraagt niet alleen om geschikt werk, maar ook om empowerment van de werknemer. TNO heeft verschillende empowerment tools ontwikkeld, voor reïntegrerende werknemers en voor uitkeringsgerechtigden in arbeidstoeleidingstrajecten. TNO biedt dus oplossingen voor het bedrijfsleven én de gemeentelijke overheid (Wet Werk en Bijstand).

De empowerment tools

* In een simulatieomgeving leert de reïntegrant via de Case-Based Learning tool omgaan met werk, leiding en collega's.
* Passend Telewerken is een checklist om te beslissen of thuiswerken met de computer een uitkomst biedt.
* Beslis(t) wijzer is een reken tool waarmee een persoon zelf kan berekenen wat het oplevert om weer aan het werk te gaan.
* Zelfhulp portal 'Reïntegratie @home'.

Het is een gepersonaliseerd webportal dat alle informatie en diensten rond de reïntegratie ontsluit en aanbiedt. Een webportal dat de reïntegrant vanuit huis ondersteunt bij zijn/haar reïntegratieproces en het gevoel van controle verhoogt. De informatiestromen rond reïntegrerende werknemers stroomlijnt. Overzicht biedt van mogelijkheden om het werk te hervatten. Maar dat ook het vertrouwen versterkt in het eigen kunnen, de motivatie verhoogt, de sociale steun en de binding met de organisatie versterkt. Kortom, een portal dat helpt bij een effectievere reïntegratie.

Meer weten ?
Neem contact op met Tinka van Vuuren, 023 554 99 59, tinka.vanvuuren@tno.nl.

Hoofddorp, 19 mei 2006

Direct naar het bericht: http://www.tno.nl/kwaliteit_van_leven/actueel/empowerment_reintegrerend/index.xml