Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk AM/BR/06/41975 Datum 19 mei 2006

Onderwerp Aanbieding Kwartaalbericht arbeidsmarkt mei 2006

Hierbij bieden wij u het Kwartaalbericht arbeidsmarkt mei 2006 aan. In het kwartaalbericht zijn cijfers over heel 2005 en voor zover beschikbaar, over het eerste kwartaal 2006 bij elkaar gebracht. De gegevens hebben betrekking op werkgelegenheid en werkloosheid, op uitkeringen, gesubsidieerde arbeid en reïntegratie. Voor de reïntegratiecijfers UWV en bemiddelingscijfers CWI wordt gebruik gemaakt van de informatie uit de jaarverslagen 2005.

In dit kwartaalbericht wordt tegemoet gekomen aan de volgende toezeggingen:
· Evenals in de voorafgaande kwartaalberichten wordt in dit kwartaalbericht de balans opgemaakt van de activiteiten die in het afgelopen kwartaal zijn verricht in het kader van het Taskforce Jeugdwerkloosheid (box 1). Daarnaast is voldaan aan de toezegging die staatssecretaris Van Hoof tijdens de SZW begrotingsbehandeling op 13 december 2005 heeft gedaan aan Kamerlid Verburg om samen met de staatssecretaris van OC&W te bezien of er een weg is om het ROA-rapport te verspreiden onder beroepskeuzevoorlichters. Dit rapport is via een publicatie onder de aandacht van de beroepskeuzevoorlichters gebracht.

· In box 3 van dit kwartaalbericht staan de nieuwe CBS-cijfers over het opleidingsniveau van bijstandsgerechtigden. Deze cijfers gaan over 2003. Hiermee wordt voldaan aan de toezegging die is gedaan bij het Algemeen Overleg met de Vaste Commissie voor SZW over de WWB van 3 november 2005.

· Bij de plenaire behandeling in de Tweede Kamer op 1 februari 2006 van het wetsvoorstel wijziging WW-stelsel is toegezegd om met ingang van het Kwartaalbericht arbeidsmarkt mei 2006 de in- en uitstroom van ouderen in en uit de WW op te nemen in de Kerntabel stroomcijfers. Cijfers over de arbeidsdeelname van ouderen (netto-participatiegraad en werkloosheidspercentage) staan al standaard in de Kerntabel standcijfers.
· In het Algemeen Overleg van 23 november 2005 heeft de Tweede Kamer verzocht om informatie over de reductie in het aantal ID-banen en het aantal ID-ers dat terug is in de bijstand. In antwoord hierop is toegezegd na te gaan welke gegevens beschikbaar zijn bij SZW en de Kamer hierover te informeren, zonder een extra beroep te doen op de gemeenten om deze informatie te verschaffen. De gegevens die beschikbaar zijn bij SZW staan in de Jaarrapportage 2004 van de Rapportage ID-monitor. Deze rapportage is al aan

Ons kenmerk

de Tweede Kamer toegezonden als bijlage bij het Kwartaalbericht arbeidsmarkt september 2005. In dit kwartaalbericht worden in het kort de beschikbare gegevens opgesomd.
· In dit kwartaalbericht is een tabel met toelichting opgenomen die een eerste inzicht biedt in de samenhang tussen trajecten, plaatsingen en middelen. Met de tabel, die ook is opgenomen in het jaarverslag SZW over 2005, wordt voldaan aan de toezegging in het Algemeen Overleg over het jaarverslag SZW 2003 van 17 juni 2004. Daar heeft de minister toegezegd een integraal overzicht van middelen, trajecten en plaatsingen aan te bieden. Deze toezegging is later herhaald met de aankondiging dat in het jaarverslag 2005 een eerste aanzet gegeven wordt tot inzicht in de relatie tussen middelen, trajecten en plaatsingen.

Een samenvatting treft u aan op pagina 2 van het kwartaalbericht. In juni ontvangt u het Kwartaalbericht arbeidsmarkt juni 2006. Hierin zal de dan beschikbare informatie tot en met het eerste kwartaal worden opgenomen.

De Minister van Sociale Zaken De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus) (H.A.L. van Hoof)


---