Politie Gelderland-Zuid

Politie gebruikt ervaringen Vierdaagse 2005 voor komende editie

Nijmegen, 19-05-2006 o De politie Gelderland-Zuid zal een aantal aspecten tijdens de komende Vierdaagsefeesten anders organiseren. Nog meer dan voorheen zal de politie zich prepareren op het spreiden van publiek, het aanpakken van eventuele calamiteiten en het ondersteunen van een ongestoord verloop van de feesten. De evaluatie van de Vierdaagse van vorig jaar biedt hiervoor een aantal aanknopingspunten.

In de editie van 2005 kende de Vierdaagsefeesten zes dagen lang een vrijwel incidentloos verloop. Een miljoen mensen kon ongestoord genieten van de vele festiviteiten. Tegen sluitingstijd op de laatste dag ontstonden toch nog ongeregeldheden. Dit gebeurde bij het podium Under the Bridge, bij de Waalbrug. De beveiliging vroeg daar toen om ondersteuning door de politie toen er een vechtpartij uitbrak. Toen de politie arriveerde keerde een deel van het publiek zich tegen de agenten. Bij de schermutselingen raakten 14 agenten gewond.

De politie heeft de afgelopen maanden met alle betrokkenen een interne evaluatie gehouden van de Vierdaagsefeesten 2005. Centraal daarbij stond de vraag hoe dingen nog beter georganiseerd kunnen worden. De evaluatie heeft geleid tot een aantal organisatorische aanpassingen.

Sectoren
De verdeling van de stad in sectoren, elk onder leiding van een sectorcommandant, blijkt goed te werken. . De potentiële sectorcommandanten krijgen dit jaar een speciale training om nog beter voorbereid te zijn. Verder maakt de politie gedurende de gehele week flexibele capaciteit vrij, zowel in burger als uniform, die ingezet gaat worden daar waar het nodig is. Zo wordt voorkomen dat sectoren te veel bij elkaar moeten bijspringen wat ten koste kan gaan van de eigen sector.

Routine
De laatste jaren kende de Vierdaagsefeesten een, vanuit politieoogpunt, voortreffelijk verloop. De incidenten van het afgelopen jaar hebben duidelijk gemaakt dat dit niet vanzelfsprekend is. Dit jaar zal iedere sectorcommandant nog nadrukkelijker verantwoordelijk zijn voor de voorbereidingen in de eigen sector. Ook worden er voor alle evenementenlocaties calamiteitenplannen gemaakt. Hieronder vallen ook aan- en afvoerroutes. Bij de problemen onder de Waalbrug vorig jaar ontstond de situatie dat politieagenten die naar het terrein toe wilden, dezelfde weg moesten nemen als toeschouwers die het terrein wilden verlaten. Hierdoor ontstond een onoverzichtelijk geheel. Bij het adviseren over de locaties dit jaar zal nadrukkelijker rekening gehouden worden met de mogelijkheid dat er ongeregeldheden kunnen uitbreken.

Structuur
Het blijkt dat de SGBO-structuur (Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden) die de politie bij grote evenementen hanteert, een goede politie-inzet mogelijk maakt. Dit is overigens al bij diverse andere grote evenementen in het verleden gebleken (nieuwjaar, Emporium) Deze structuur moet er voor zorgen dat juist bij grote openbare ordeproblemen er planmatig en gecoördineerd gewerkt wordt. Door de noodsituatie die ontstond onder de Waalbrug, hebben veel collegas nog veel vanuit eigen inzicht en initiatief gewerkt. Aan de ene kant heeft dit positief gewerkt, doordat agenten die in het nauw zaten door hun collegas geholpen werden, aan de andere kant waren de verantwoordelijkheden daardoor niet in alle gevallen helder.

De SGBO-staf voor de komende Vierdaagse heeft gezamenlijk een training gevolgd waarin met name aandacht is besteed aan eventuele calamiteiten.

De politie heeft uit de evaluatie leerpunten getrokken die bij de komende feesten gebruikt zullen worden. Naast de hierboven genoemde punten in de preparatie, zal dit ook gelden voor de dagen na de Vierdaagsefeesten.