BZK geeft subsidie voor eerwraakcongres

Politie academie lecd

Op 18 mei jl. heeft de studiedag 'eer in de politiepraktijk' plaatsgevonden in de Reehorst te Ede. De bijeenkomst werd georganiseerd door het Landelijk ExpertiseCentrum Diversiteit (LECD) in samenwerking met de unit Multi-etnisch Politiewerk (MEP) van de politieregio Haaglanden. Het LECD heeft voor de studiedag een subsidie van 30.000 euro ontvangen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De unit MEP heeft onlangs het project Eergerelateerd Geweld afgerond. Hiermee is veel kennis opgedaan rond het thema eer, een onderwerp dat dagelijks aan de orde is in de politiepraktijk van onze multiculturele samenleving. De uitkomsten van het project Eergerelateerd Geweld waren voor het LECD aanleiding om in samenwerking met het MEP een studiedag te organiseren, met als titel: 'Eer in de politiepraktijk'.

Tijdens deze studiedag werd onder andere aandacht besteed aan de rol van eer bij; eergerelateerd geweld, bij verhoren, bij de aanpak van discriminatie en bij de informatievastlegging. Uiteraard werd er ook feitelijke kennis beschikbaar gesteld, mede door het behandelen van praktijksituaties.
De studiedag werd bezocht door wijkagenten, buurtbrigadiers, rechercheurs, coördinatoren wijkzorg en andere leidinggevende functionarissen in districten en divisies die te maken hebben met de politietaak in multiculturele wijken en regelmatig worden belast met verhoren, informatieverzamelingen etc.

De dag werd afgesloten door 'De gesluierde monologen'. Een bijzondere act waarin op humoristische wijze een beeld wordt neergezet van ookwel pijnlijke aspecten die schuilen achter de sluiers van de islamitische cultuur.