Gemeente Meerssen


Persbericht van vrijdag 19 mei 2006

Start Klankbordgroep
Herinrichting centrum Bunde

De gemeente Meerssen wil dat Bunde een aangename kern blijft om in te wonen. Daarom wordt het centrum opnieuw ingericht. Afgelopen december zijn tijdens een informatiebijeenkomst de eerste denkrichtingen hierover gepresenteerd. In samenspraak met de inwoners van Bunde worden deze ideeën nu verder ontwikkeld.

Een belangrijk onderdeel van de plannen is de verhuizing van supermarkt C1000 naar het Sint Agnesplein. Er komen zogenoemde levensloopbestendige woningen aan de vrijkomende ruimte aan de Vliegenstraat en op het Sint Agnesplein. De nieuwbouw en vermindering van verkeers- en parkeerdruk verbetert de leefbaarheid in de Vliegenstraat. Nieuwbouw aan het Sint Agnesplein vormt een waardevolle aanvulling op de bestaande woon- en winkelvoorzieningen. Voor deze herinrichting zijn vier verschillende denkrichtingen ontwikkeld. Deze zijn tijdens de informatiebijeenkomst in december toegelicht.

Samenspraak
De denkrichtingen worden verder ontwikkeld in samenspraak met de inwoners van Bunde. Samenspraak is tweerichtingsverkeer: de informele uitwisseling van ideeën tussen burgers en de gemeente. Het biedt ingezetenen, belanghebbenden en belangstellenden de mogelijkheid om mee te denken over de uitwerking van de plannen. De gemeente doet dit om te komen tot de beste planvorming.

Meedenkformulier
In februari 2006 is een meedenkformulier verzonden aan iedereen die aanwezig was tijdens de informatiebijeenkomst, buurtverenigingen, het buurtnetwerk en 380 willekeurig gekozen inwoners van Bunde. Daarnaast was het mogelijk via de gemeentelijke website te reageren. Via dit meedenkformulier kreeg de gemeente inzicht in specifieke meningen en overwegingen van burgers omtrent de herinrichting van Bunde.

Resultaten meedenkformulier
Uit de meedenkformulieren blijkt, dat driekwart van de mensen vindt dat het St. Agnesplein een sfeervolle ontmoetingsplaats moet worden. Men denkt aan meer winkels, horeca/terrassen, groen en een duidelijke inrichting. Men wil een intiem plein met kiosk, fontein, kermis en markt. Ook geeft driekwart aan, dat er levensloopbestendige appartementen op de locatie van de huidige C1000 en aan het Sint Agnesplein moeten worden gebouwd. Er is behoefte aan betaalbare huurappartementen. Een klein aantal mensen ziet meer in renovatie van bestaande appartementen en andere locaties voor woningbouw. Tweederde van de mensen is voor verplaatsing van de supermarkt naar de rand van Bunde. Eenderde vindt verplaatsing naar het St. Agnesplein een goed idee. Ruim de helft van de mensen denkt dat de verplaatsing van C1000 zorgt voor vermindering van verkeer- en parkeerdruk en verbetering van de leefbaarheid in de Vliegenstraat. In totaal zijn 99 reacties ontvangen.

Klankbordgroep
Om te komen tot een overzicht van de verschillende (deel)belangen omtrent de herinrichting van het centrum van Bunde, wordt een klankbordgroep ingesteld. Deze komt nog voor de zomer bijeen. Hierin hebben naast burgers ook inhoudelijk deskundigen zitting. Zij bespreken de belangrijkste onderwerpen die spelen bij de herinrichting van centrum Bunde.

Besluitvorming begin 2007
De resultaten van de meedenkformulieren, klankbordgroep en een afsluitende algemene samenspraakbijeenkomst worden ter overweging meegegeven aan de gemeenteraad. Deze neemt naar verwachting begin 2007 het uiteindelijke besluit over de beste aanpak voor de herinrichting. De inwoners worden via de gemeentelijke media (o.a. Geulbode en www.meerssen.nl) op de hoogte gehouden van het verdere verloop van het project