Jachthavens slecht beveiligd

Avero achmea

http://www.averoachmea.nl

Leeuwarden - Van de jaarlijks in Nederland gestolen 1200 vaartuigen en 2000 buitenboordmotoren wordt 50 procent uit jachthavens ontvreemd. Het gaat dan hoofdzakelijk om diefstal van volgboten en buitenboordmotoren. Dit komt vooral omdat jachthavens onvoldoende beveiligd zijn.

Vooral in de zomer is er weinig tot geen (sociale) toegangscontrole. Jachthavens zijn daardoor al jaren een gemakkelijk doelwit voor dieven. Om te komen tot beter beveiligde jachthavens introduceert verzekeraar Avéro Achmea samen met Heras en Multimill een nieuw beveiligingsconcept genaamd SAMM. De verzekeraar voorspelt met de steeds strenger wordende eisen dat 60 procent van de jachthavens binnen drie jaar beschikt over een dergelijk systeem.

Brandveiligheid:
Wanneer jachthavens beschikken over een goedgekeurd beveiligingssysteem, vervalt de eis van Avéro Achmea tot het aan de ketting laten leggen van vaartuigen in de jachthaven. Dit komt overeen met de regelgeving van de brandweer die bij eventuele brand de vaartuigen snel moet kunnen verplaatsen. Nu is dit in veel gevallen niet mogelijk wat de schade bij brand aanzienlijk vergroot.

SAMM:
SAMM is een beveiligingsconcept dat uitgaat van een nauwe samenwerking met exploitanten van jachthavens, verzekeraars en beveiligingsbedrijven. Daarbij wordt in de strijd tegen criminaliteit niet alleen een oplossing geboden voor terreinbewaking maar ook voor vaartuigbeveiliging. Hierdoor kan de diefstal van boten een halt worden toegeroepen. Het modulair opgebouwde beveiligingsconcept bevat onder meer de volgende onderdelen:

Efficiënt managementsysteem met aanwezigheidsregistratie; Toegangscontrole vanaf de weg en waterkant;
Alarm bij brand, vorst, water- en gaslekkage bij aangesloten boten; Signaleert diefstal en inbraak;
Signaleert brand in winterstalling en opslagplaatsen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Avéro Achmea
Bertwin Tiemersma,
Manager Communicatie
Telefoon: 058 - 297 92 34
Mobiel: 06 -29 07 77 70