Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake beleidsoverleg Nederland-Suriname - bijlage

|                                                                       |
|GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARING                                          |
|INZAKE HET BELEIDSOVERLEG ONTWIKKELINGSSAMENWERKING TUSSEN             |
|DE HEER R. VAN RAVENSWAAY EN                                           |
|MEVROUW A. M. A. VAN ARDENNE                                           |
|OP 2 MEI 2006 TE DEN HAAG                                              |
Ten vervolge op het beleidsoverleg van 28 januari 2005 op ministerieel niveau tussen delegaties van Suriname en Nederland vond op dinsdag 2 mei 2006 in Den Haag beleidsoverleg plaats over de ontwikkelingsrelatie tussen beide landen, respectievelijk onder leiding van de minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking van Suriname, de heer R. van Ravenswaay, en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking van Nederland, mevrouw A.M.A. van Ardenne. Dit overleg vond plaats in het kader van de Overeenkomst tussen de Republiek Suriname en het Koninkrijk der Nederlanden betreffende Ontwikkelingssamenwerking van 1975 (Verdrag van 1975) en het Raamverdrag inzake Vriendschap en Nauwere Samenwerking van 1992 (Raamverdrag van 1992). Het overleg werd gevoerd in een vriendschappelijke en constructieve sfeer en richtte zich zowel op de samenwerking in de afgelopen periode als wel op de verdere samenwerking in de toekomst.

De minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking verschafte informatie over de beleidsinzichten met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking, waarbij onder meer de totstandkoming en de hoofdlijnen van het concept Meerjaren Ontwikkelings Plan (MOP) ter sprake kwamen. Van Nederlandse zijde werden de beleidsinzichten zoals verwoord in 'De Rijke Relatie' herhaald en het belang van meerjaren strategische planning onderstreept.

Resultaten van het overleg:
. Committering van het subSectorfonds Rechtsbescherming &Veiligheid (euro 15,2 mln.); . Hoofdrubrieken voor de inzet van de capaciteitsontwikkeling (euro 21 miljoen) bepaald; . Bestedingsrichting bepaald voor de inzet van de Pariteitsmiddelen (euro 136 miljoen); . Volgend regulier beleidsoverleg vindt plaats in oktober 2006.

Sectorfonds Rechtsbescherming&Veiligheid

Met de ondertekening van het committeringsbesluit voor het (sub)sectorfonds 'Rechtsbescherming&Veiligheid' is wederom een belangrijke mijlpaal bereikt in de implementatie van het Surinaamse meerjaren ontwikkelingsprogramma alsmede in de ontwikkelingssamenwerking tussen Suriname en Nederland. Met deze ondertekening zijn thans vijf van de zes sectorplannen in uitvoering: Gezondheidszorg, Huisvesting, Onderwijs, Agrarische Sector en Rechtsbescherming&Veiligheid.

Met dit plan geeft Suriname invulling aan de verbetering van bestuur en vergrote stabiliteit als voorwaarden voor duurzame ontwikkeling. Het plan is voortgekomen uit een constructieve samenwerking tussen het ministerie van Justitie en Politie van Suriname, het ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking van Suriname en de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Het betreft in totaal een bedrag van 40 miljoen euro, waarvan uit de Verdragsmiddelen (Schenkingsmiddelen) 15,2 miljoen euro ter beschikking wordt gesteld en het grootste gedeelte eigen Surinaamse inbreng is.

Capaciteitsontwikkeling

Beide partijen onderstreepten het belang van capaciteitsontwikkeling. In Suriname is momenteel een participatorisch proces gaande, gericht op het in beeld brengen van de capaciteitsbehoefte bij de diverse state en non-state actoren. Enkele knelpunten werden gesignaleerd bij de uitvoering van de sectorplannen, waarvoor vanuit het budget voor capaciteitsontwikkeling middelen ter beschikking worden gesteld. Partijen kwamen een nadere invulling overeen van de voor capaciteitsontwikkeling gereserveerde 21 miljoen euro (zie tabel 1).

Tabel 1
Beheer en Toezicht Staatsfinanciën E 3,5 miljoen Bos en Natuurbeheer Autoriteit Suriname (BOSNAS) E 0,7 miljoen Radio Therapeutisch Centrum E 1,8 miljoen
Fonds Technische Bijstand Particuliere Sector (FTBP) E 1,5 miljoen Blokreservering Capaciteitsversterking E 13,5 miljoen.

Aanwending van deze middelen zal geschieden conform de bij de sectorfondsen gehanteerde methodiek.

Public Sector Reform en Private Sector Development

Beide Ministers wisselden op hoofdlijnen van gedachten over de ontwikkelingen op het gebied van Public Sector Reform (PSR) in Suriname. Beide ministers bevestigden hun commitment ten aanzien van dit onderwerp. PSR en Private Sector Development (PSD) zijn twee zijden van dezelfde medaille. Minister Van Ardenne nam kennis van de plannen die aan Surinaamse zijde in ontwikkeling zijn op het terrein van de ontwikkeling van de economie en de verbetering van het ondernemingsklimaat. Van Nederlandse zijde werd de noodzaak tot samenhang met PSR benadrukt.

Met instemming werd kennisgenomen van de succesvolle implementatie van PSOM. De matching tussen Nederlandse en Surinaamse ondernemers groeit sterk. Minister Van Ardenne wees op de beschikbaarheid van het ORET-programma, dat zij vorig jaar met PSOM heeft opengesteld voor Suriname. Om het vertrouwen van het bedrijfsleven verder te bevorderen werd van Surinaamse zijde desgevraagd bevestigd dat de Investerings Beschermings Overeenkomst (IBO) snel zal worden geratificeerd.

Van Surinaamse zijde werd een presentatie verzorgd over Public Sector Reform en Private Sector Development met betrekking tot de aanwending van de pariteitsmiddelen.

Inzet Pariteitsmiddelen

De partijen kwamen een nadere bestemmings- en bestedingsrichting overeen voor de pariteitsmiddelen (zie tabel 2).

Tabel 2
Totaal Surinaamse bijdrage Pariteitsmiddelen

Public Sector Reform 105 85 20
Private Sector Development

+ Energiezekerheid 290 220 70
+ Skills&development centre 16 -- 16 Begrotingssteun 60 30 30

---
471 335 136

Afgesproken werd middelen onder 'begrotingssteun', voor het geval dat de reservering voor Public Sector Reform, conform de road map van IDB die naar verwachting in juni 2006 gereed zal zijn, tekort zou schieten primair te reserveren voor Public Sector Reform. Suriname noemde het versterken van oevers en zeeweringen als alternatief. Partijen kwamen overeen dat gemeenschappelijk zal worden geëxploreerd welke mogelijkheden ORET en de FMO bieden in relatie tot infrastructurele werken. Partijen kwamen overeen op de meest korte termijn vervolgafspraken te maken over de uitvoering van de geoormerkte programma's.

Energie

De bijdrage voor energiezekerheid betreft investeringen in de energievoorziening van Suriname. Bestaande en toenemende tekorten vormen een rem op de ontwikkeling van de private sector en de economie van Suriname in het algemeen. De energietekorten staan daarmede ook de creatie van permanente werkgelegenheid en duurzame ontwikkeling in de weg. De investeringen betreffen het vergroten van aanbod van energie door meer capaciteit op het vlak van hydro- en thermische energie.

Beleidsoverleg

Partijen kwamen overeen dat het volgend regulier beleidsoverleg op ministerieel niveau in de maand oktober van dit jaar in Paramaribo zal plaatsvinden.

Getekend in tweevoud te Den Haag op 2 mei 2006,

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking De Minister van Planning en van het Koninkrijk der Nederlanden Ontwikkelingssamenwerking van de Republiek Suriname

Mevr. A.M.A. van Ardenne R. van Ravenswaay

---- --