Gemeente 's-Hertogenbosch

19-05-2006
Website gemeente goed beoordeeld

Negen maanden na de vernieuwing van de gemeentewebsite (www.s-hertogenbosch.nl) geven bezoekers aan dat de website belangrijk is verbeterd. Gemiddeld krijgt de site nu een 7,1 terwijl de oude website uitkwam op 6,6. Het lijkt erop dat vooral de vormgeving van de website bepalend is voor de totaalscore.

Aanleiding
In juni 2005 is de website van de gemeente 's-Hertogenbosch geheel vernieuwd. Vlak daarvoor is via het Digipanel onderzoek gedaan naar de oude website. Het Digipanel is een groep inwoners die via e-mail regelmatig wordt bevraagd op thema's die voor de gemeente van belang zijn.In de tweede helft van maart 2006 is hetzelfde onderzoek nog een keer gedaan. In totaal hebben 1.315 deelnemers de enquête ingevuld. Dat is een representatief aantal.

Resultaten

* Tweederde van de respondenten kent de website. Een kwart van hen bezoekt de site minimaal één keer per maand;
* Gevraagd naar een rapportcijfer voor de vormgeving, geeft 80% van de respondenten een zeven of hoger. Bij de oude website was dat maar 65%. Gemiddeld scoort de nieuwe website voor vormgeving een 7,1. De oude site kwam niet verder dan 6,6. De nieuwe site boekt op verschillende aspecten van vormgeving vooruitgang. Maar de meeste vooruitgang is te zien bij de stelling dat de startpagina overzichtelijk is: 68% is het hier (helemaal) mee eens. Bij de oude site bleef dit percentage steken bij 47%. Zelfs op de punten waarop de oude site al goed scoorde, zoals de leesbaarheid en het taalgebruik, bleek nog verbetering mogelijk;
* Men vindt ook de kwaliteit van de zoekmogelijkheden op de website verbeterd sinds de vernieuwing: 70% van de ondervraagden geeft hiervoor een 7 of hoger (was 53%). Het gemiddelde rapportcijfer bedraagt 6,9. De oude site eindigde op 6,4;
* Voor wat betreft de inhoud scoort deze nieuwe site beter dan de oude: 73% van de ondervraagde bezoekers geeft een 7 of meer (was 60%). Het gemiddelde cijfer voor de kwaliteit van de inhoud steeg hierdoor van 6,7 naar 7,0. Er staat veel nuttigs op de website, daar is 80% van de ondervraagden het (helemaal) mee eens. Bijna 80% staat ook (helemaal) achter de stelling dat de geboden informatie voldoende duidelijk is. Beide percentages bedroegen de vorige keer nog ca. 70%. Minder overtuigend is de vooruitgang die geboekt is bij de aspecten volledigheid en actualiteit. Niet meer dan ca. 50% oordeelt positief (was 40% à 45%).

Vervolg
De resultaten zijn goed. Toch kan er altijd nog meer verbeterd worden. Veel panelleden dragen daarvoor suggesties aan: de vormgeving 'mag iets flitsender', de zoekmachine 'kan veel beter' en 'zorg in ieder geval dat de site up-to-date is'. Dat zijn de drie meest gehoorde opmerkingen. Nu de vormgeving en de structuur van de site is verbeterd, besteedt de gemeente dit jaar extra aandacht aan de volledigheid en actualiteit van de website.