Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (19/5)

TILBURG, 19 mei 2006

TILBURG: De politie gaat er vanuit dat met de arrestatie van een 24-jarige vrouw uit Sprang-Capelle en haar 29-jarige Tilburgse vriend zeker vijf straatroven zijn opgelost. Het duo was vermoedelijk vooral begin mei actief en reed met een scooter langs de lopende of fietsende slachtoffers, waarbij de passagier (de man) de tassen pakte. De drang naar geld om cocaïne te kopen lijkt de belangrijkste drijfveer voor de straatroven te zijn geweest. De verdachten die gisteren, met toestemming van de officier van justitie, werden aangehouden zijn in verzekering gesteld en voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De politie werd zondag 7 en maandag 8 mei in de Tilburgse binnenstad geconfronteerd met zeker vijf straatroven. Steeds reden de daders op een scooter. De slachtoffers verklaarden dat een vrouw reed en dat de passagier, een man, telkens de tas uit de handen trok. De eerste straatroof vond plaats de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 mei jl. op de Bisschop Zwijsenstraat. Daar werd omstreeks 02.40 uur een 24-jarige Tilburgse het slachtoffer van het scooterduo Zondagavond rond 19.45 uur werd een 21-jarige vrouw uit Riel beroofd van haar handtas. Ze liep over de Spoorlaan toen er plotseling aan haar tas getrokken werd. Ze moest de tas los laten en zag een scooter wegrijden bestuurd door een vrouw. De manlijke passagier had haar tas vast. Hetzelfde scooterduo sloeg rond 01.00 uur ook toe op het Stadhuisplein waar een 19-jarige Tilburgse fietste. Door de kracht waarmee er aan de tas getrokken werd, kwam het slachtoffer ten val. Drie kwartier later was het rovende duo actief in de Tivolistraat. Daar werd een 69-jarige vrouw het slachtoffer. Maandagavond 8 mei werd een 26-jarige Tilburgse die over de Berkdijksestraat fietste het slachtoffer van tasjesrovers. Ook hier ging het om dezelfde daders.

De politie kwam het duo op het spoor toen een agent de vrouwelijke verdachte controleerde met haar scooter nadat zij een
verkeersovertreding (bellen met GMS) had gemaakt. Hij vond dat ze veel gelijkenis vertoond met het signalement dat van de vrouw aan de hand van onderzoek was opgesteld. De politie onderzoekt of de verdachten nog meer op hun kerfstok hebben.

Politie pakt rijder onder invloed

GOIRLE: De politie heeft vannacht omstreeks 02.40 uur op de Guido Gezellelaan een 47-jarige man uit Goirle aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol zijn auto bestuurde. De man blies 770 ugl ( circa
1,8 promille). De politie controleerde de bestuurder omdat hij opvallend slingerde met zijn auto en daarbij twee rijbanen nodig had. Hij had naar eigen zeggen 8 tot 10 pilsjes gedronken. Vanwege het hoge alcoholpercentage is zijn rijbewijs ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Politie onderzoekt brandstichting

TILBURG: Vannacht is omstreeks 02.20 uur brand gesticht in een woning aan het Antoon van Rijenplein. Een nog onbekende dader heeft een krant in de brievenbus gestopt en deze aangestoken. De brand ging met veel rook gepaard. Hierdoor werden de bewoners man / vrouw en twee kinderen wakker, waarna het vuur snel kon worden geblust. De voordeur werd door de brand voor het grootste gedeelte vernield. Kort voor de brand heeft (hebben) vermoedelijk dezelfde dader(s) twee banden leeg laten lopen van een auto die pal voor deze woning geparkeerd stond. Ook was een ruit van de auto vernield. De politie heeft een aangifte opgenomen van de gedupeerde bewoners en stelt een nader onderzoek in.

Politie onderzoekt inbraak in een woning

TILBURG: Vanmorgen omstreeks 06.00 uur heeft een bewoner van een pand aan de Venkelhof een inbraak in de woning ontdekt. Ter plaatse bleek men te hebben ingebroken door een raam aan de voorzijde te forceren. Hierdoor ontstonden grove moetsporen in het kozijn. Binnengekomen nam men een vrij nieuwe flatscreen TV weg. Deze stond voor het raam.

Veelpleger aangehouden voor winkeldiefstal

TILBURG: Agenten van het Veelplegersteam hebben gistermiddag rond 15.45 uur op de Heuvelstraat in een drogisterij een 36-jarige Tilburger betrapt op winkeldiefstal. Een agent in burger van het team dat de politie speciaal heeft opgericht om actieve veelplegers aan te houden zag de Tilburger lopen in de binnenstad. De rechercheur die de man herkende als zijnde een veelpleger die zich veelvuldig schuldig maakt aan winkeldiefstallen besloot de man te volgen. De veelpleger liep diverse winkels in en uit. De agent zag dat de Tilburger In een discountdrogisterij een doos met beschrijfbare DVDs pakte en daarover een jas deed en zo naar buiten liep. De agent heeft de verdachte toen hij de poortjes gepasseerd was tegen gehouden. Overigens verzette de verdachte zich hevig bij zijn arrestatie. Hij is conform het afgesproken protocol met Justitie in verzekering gesteld. Hij is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Auteur: Willem van Hooijdonk