Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T Parkstad, 19 mei 2006

Dionne Quaedvlieg wint Arcus Jaarprijs

De twintigjarige Dionne Quaedvlieg, vierdejaars leerling verpleegkunde bij het Arcus College in Heerlen, heeft gisteren (18 mei 2006) de Arcus Jaarprijs gewonnen, vanwege de opmerkelijke prestatie die zij leverde voor en tijdens haar stage in een ziekenhuis in Ghana (Afrika). Dionne werd gekozen uit vijf genomineerde Arcus-eindexamenkandidaten, vier vertegenwoordigers van de beroepsunits en één van de unit Educatie, die allemaal tijdens hun laatste studiejaar of stageperiode uitblonken door hun uitzonderlijke inzet, motivatie, doorzettingsvermogen en/of resultaten. Haar officiële prijs zal Dionne in september in ontvangst nemen, bij de opening van het nieuwe schooljaar, uit handen van de staatssecretaris. Dat gebeurt tijdens de landelijke manifestatie voor mbo-uitblinkers in Amersfoort waarbij ook de uitblinkers van alle andere Nederlandse Regionale Opleidingscentra (ROC's) hun prijs ontvangen.

Jury: doorbijter en uitblinker
LICOM-directeur dhr. H. Schrijnemakers en Dhr. F. Schins, voorzitter van de Directieraad Voortgezet Onderwijs in Parkstad hadden de moeilijke taak om uit de vijf genomineerd de Arcusleerling te kiezen met de meest uitzonderlijke prestatie. Schrijnemakers: "Doorslaggevend voor de keuze van Dionne was het feit dat ze onder moeilijke omstandigheden - slechte hygiëne, een compleet andere cultuur en veel heimwee - toch doorzet en ontzettend goed werk verricht. Het geld (E 3100,-)dat ze vóór vertrek door verkoop van haar reisverslag aan particulieren en bedrijven heeft ingezameld, is onvoldoende om iedereen ter plaatse te helpen. Daarom moet Dionne een moeilijke keuze maken. Wil ze het geld besteden aan medicatie voor iemand die anders sterft of aan schoolgeld -en dus een toekomst - voor een meisje van twintig? Dat ze die keuze maakt en zich daar als twintigjarige doorheen slaat, maakt van Dionne een echte uitblinker."

Allemaal toppers
"Maar", voegt de heer Schins toe: "Ook de andere vier zijn toppers. Allemaal deelnemers met een passie en doelen waar ze ook echt voor gaan." Robin Naayen (deelnemer opleiding Horecaondernemer / manager) bijvoorbeeld, werd genomineerd vanwege zijn uitstekende hotelstage van een jaar in Zwitserland. Bienvenu Ashiwadja (deelnemer opleiding Internationale Handel en Groothandel) viel vooral op door zijn geweldige leerprestaties en succesvolle stage in de internationale verkoop. Johan Gorissen (Elektrotechniek) kreeg de nominatie voor zijn prettige manier van doen en doorzettingsvermogen tijdens de lange leerweg van niveau 2 naar niveau 4, met als uiteindelijke doel een functie als docent Elektrotechniek. En Luc Ploem (volwassenenonderwijs havo), ten slotte, is genomineerd omdat hij het voor elkaar kreeg om na een moeilijke periode in zijn leven zijn studie aan de havo weer op te pakken en te gaan voor zijn ideaal: anderen helpen als arts in Afrika. Niet alleen Dionne werd dan ook gisterenavond gehuldigd, ook de andere vier genomineerden vielen in de prijzen. Ze kregen allemaal een unieke trofee met nummer 1 - iedereen is een winnaar - gemaakt door Arcusdeelnemers uit het tweede kansonderwijs, een geldbedrag van E 100,-, dinerbonnen en bloemen. Dionne kreeg deze prijs overhandigd door haar voorgangster: Beau Mertens, de uitblinker van 2005.

Waardering
De prijs voor mbo-uitblinkers die Dionne gewonnen heeft, wordt ieder jaar uitgeloofd door de Raad voor Beroeps- en Volwasseneneducatie. "Genomineerd worden alleen al is een hele eer", vinden de vijf kandidaten. Voor Dionne is de prijs de waardering voor wat ze gedaan heeft. "Na mijn studie ga ik terug naar Ghana. Ik ga er wonen en een opleiding tot verloskundige volgen. En natuurlijk weer helpen in het ziekenhuis. Alle kleine beetjes helpen."