Sociaal-Economische Raad

SER-PERSBERICHT

19 mei 2006

Judith Ploegman van FNV JONG wil 'gesloten overlegcircuit' openbreken

Het nieuwe raadslid Judith Ploegman van FNV-Jong zei vanochtend in haar maidenspeech tot de SER dat zij de besluitvorming in de SER wil beïnvloeden ten gunste van de jongeren. Zij wil bevorderen dat de SER ongevraagd advies gaat uitbrengen over onderwerpen die voor jongeren van belang zijn, zoals discriminatie op de arbeidsmarkt en de stageproblematiek. Maar ze zal zich niet alleen sterk maken voor louter jongerenonderwerpen. Ook thema's als vergrijzing en kinderopvang hebben haar belangstelling. Ze riep de jongerenorganisaties in Nederland op onderwerpen aan te dragen ter bespreking in de SER.

Deelname aan de SER is voor haar geen doel op zich. "Als de besluitvorming ons niet aanstaat, zullen we onze deelname heroverwegen", kondigde ze aan. Ploegman zei de het gesloten overlegcircuit van blanke oude mannen te willen openbreken. "Jongeren houden niet van achterkamertjes en vage teksten", verklaarde ze.

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes zei het 'ongelofelijk leuk' te vinden dat iemand van het vrouwelijk geslacht en bovendien jong tot de SER is toegetreden. Hij gaf aan ook binnen de eigen gelederen iets te willen veranderen aan de oude en mannelijke vertegenwoordiging. Vijftig procent van zijn achterban is immers vrouw. Hij gaf Ploegman het advies vooral zichzelf te blijven.