FNV Bouw


datum: 19-05-2006 / bericht: 1 van 38

Actie in de mortel: eerste klap is een daalder waard!

FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV hebben vandaag actie gevoerd in de mortel. In heel het land zijn diverse betonmortelcentrales vereerd met een bezoek en een ontbijt. Dit resulteerde in spontane stakingen door werknemers in Haarlem, Rotterdam en Tilburg. Ruud Baars, actieleider FNV Bouw: "Werkgevers hebben het laten aankomen op acties. Dat hebben ze vandaag gevoeld." Collega Johan Slok, actieco ördinator van Hout- en Bouwbond CNV is tevreden. "De eerste klap is een daalder waard en deze ochtend wel twee daalders!"

Voor veel vakbondsbestuurders, medewerkers en kaderleden van FNV en CNV begon de ochtend vroeg, erg vroeg. Om vijf uur moesten de poorten van centrales in onder andere Haarlem (Cementbouw), Rotterdam (Nieuwpoort), Hoogkerk (Mebin) en Tilburg (Bemoti) bemensd zijn, anders zouden de betonmixers de weg op gaan. En dat was nou net niet de bedoeling!

In guur weer kwam het personeel in Rotterdam aan. Verrast maar toch ook blij met de aanwezigheid van de bonden. "Wij hebben zelf geregeld dat er niet gesjoemeld wordt met onze overuren. Maar het is altijd gezeur over de uitbetaling, iedere keer moet je wijzen op je 30 procent", legt een van de aanwezige chauffeurs uit. Een collega ziet het eigenlijk niet zitten en reageert nors wanneer de vakbondsbestuurders een praatje willen maken. Anderen kijken gelaten: men is toch wel wat angstig...

Overhevelen

In Haarlem was het Cementbouw waar de poorten bemand werden. CNV-districtsbestuurder Tjitze van Rijssel spreekt van een "prima verlopen actie". Cementbouw heeft een deel van productie moeten overhevelen naar andere vestigingen, maar de geplande 500 kuub zal niet meer worden gehaald. Janna Mud, FNV-bestuurder: "Het zal wel een lange dag worden voor de collega's uit Hillegom en voor de bouwvakkers in Hoofddorp. Daar stond een grote klus voor vandaag gepland."

Het personeel van de vestiging in Haarlem besloot tijdens het ontbijt met de vakbondsvertegenwoordigers om deze dag het werk neer te leggen. De inleenkrachten konden eveneens huiswaarts. En hetzelfde gold voor de uitzendkrachten in Tilburg. Daar zette de directie in het begin van de ochtend werknemers nog behoorlijk onder druk, maar het personeel was solidair en weigerde uit te rijden. "De actiebereidheid onder de 35 werknemers is erg groot. De mannen zijn het zat dat het jaarmodel willekeurig en niet volgens afspraak wordt ingevuld. Nee, deze actie is volgens hen een goede zet", laten de aanwezige bestuurders van de bonden weten.

Productie draaien

In Hoogkerk is het een ander verhaal. De actie begint vroeg, maar eindigt rond 8.30 uur. "We hebben met de chauffeurs ontbeten en iedereen, zelfs de directeur nog eens uitgelegd waar de problemen zitten en hoe de meerurenregeling daadwerkelijk uitgevoerd dient te worden", vertelt Carl Kraijenoord van het CNV. Bij Mebin draait de betonmixer wel en gaan de werknemers na de actie gewoon de weg op. Toch vinden ook zij het tijd voor acties. FNV-bestuurder Henrik Mulder: "Werknemers in de hele branche zijn de houding van werkgevers over de meeruren zat. Deze ochtend maakt dat wel duidelijk."

In Deventer begon de actie later. Om 8 uur stonden FNV en CNV voor de poort bij Basan. Toch hadden werkgevers hier een uitwijkmogelijkheid. Gelukkig werd die snel ontdekt en trok een groepje naar een betoncentrale achter Basan. Het gevolg: lange rijen vrachtwagens!

Het zal werkgevers (verenigd in de VOBN) na vanochtend duidelijk zijn dat werknemers het menen! Zij eisen constructieve CAO-onderhandelingen en uitzicht op goede arbeidsvoorwaarden!