Mei 2006

'Bloesemmaand' ook zonder bloesem succes
'Als opening Vlaams toeristenseizoen meer geslaagd dan vorig jaar' De 'Bloesemmaand' in het Belgische Haspengouw was dit jaar ook zonder veel bloesem een grandioos succes. ondanks de late bloei kwamen de toeristen massaal naar de Limburgse fruitstreek. 'Als opener van het toeristisch seizoen 2006 in Vlaanderen was de Bloesemmaand zelfs succesvoller dan vorig jaar," zegt Sylvain Sleypen, de provinciaal gedeputeerde van Toerisme in Limburg.
Afbeelding
De bloesems kwamen ook in Belgisch Haspengouw veel te laat, maar dat had geen negatief effect op de start van het toeristisch seizoen.

Volgens de Gedputeerde steeg het aantal overnachtingen in de fruitstreek steeg met tien procent. 'Er gingen de helft meer gidsen en kaarten over de toonbank. De toeristische diensten kregen meer bezoekers over de vloer. De websites en vooral de bloesemmeter van Toerisme Limburg werden veel vaker bekeken. En ook de media-aandacht voor het bloesemende Haspengouw was groter dan ooit. Het enige minpunt: door het koude weer waren er bijna de helft minder fietsers en trokken de bloesemevenementen minder volk."

"Zijn de bloesems er nog niet?"
De eerste 14 dagen van april waren bar koud. Hierdoor lieten de bloesems op zich wachten en kwam de Bloesemmaand pas half april op gang. Toch werd deze seizoensopener nog een groot succes.
* De Haspengouwse gemeenten verkochten samen meer dan 9 000 fiets-, wandel- en autoroutes. Een enorme stijging t.o.v. vorig jaar (6 000 stuks), dus de helft meer.

* Van de start tot het einde van de bloesemperiode kregen de toeristische diensten in Haspengouw meer dan 37 000 bezoekers over de vloer (tegenover 31 000 in 2005). Per telefoon, mail en website kwamen er nog eens 7 000 informatieaanvragen binnen.
* De website www.bloesemfeesten-haspengouw.be noteerde 55 000 unieke bezoekers.

* De pagina's over Haspengouw op www.toerismelimburg.be werden in de maand april 15 173 keer bekeken. Dat is 7,3 % meer dan in april 2005. De pagina met de bloesemmeter (live-beelden vanuit een boomgaard) noteerde 10 356 `views' (+ 33 % t.o.v. 2005), en dit ondanks de technische beperkingen bij het bekijken van webcams.

Meer aandacht
In de media, vooral de audio-visuele, kreeg de Bloesemmaand ook dit jaar opnieuw meer aandacht. De bebloemingsacties in de stations van Brussel en Antwerpen baarden veel opzien.

Verblijfsgasten in de bloemetjes

* De Haspengouwse logiesuitbaters kijken tevreden terug op de voorbije Bloesemmaand. Het feit dat de bloesems erg laat in bloei stonden, werd door het merendeel zelfs als positief ervaren. De toeristen die geboekt hadden voor april, zijn toch gekomen en zodra de bloesems in bloei stonden, stroomden de last-minutes binnen. Dit zorgt voor een verlenging van de Bloesemmaand naar de maand mei, waarin Haspengouw haar wonderlijk en religieus erfgoed in de kijker zet.

* De logiesuitbatingen in en direct rond Sint-Truiden en Borgloon geven aan dat de bezetting tijdens de Bloesemmaand 80 à 85 % bedroeg, dat is zowat 10 % beter dan vorig jaar. Ook de logies in de overige Haspengouwse gemeenten zeggen tevreden te zijn over het aantal boekingen voor de maand april. Maar de impact van de Bloesemmaand is hier niet opvallender dan in 2005.
* Ook in 2006 steeg het aantal bezoekers van buiten Limburg. Vooral Oost- en West-Vlamingen logeerden in Haspengouw. De verblijfsgasten zijn overwegend 50+ koppels. De belangrijkste activiteit is fietsen. Opvallend is dat het aantal geboekte verblijfsarrangementen tijdens de Bloesemmaand bijna verdriedubbelde en dat er meer midweeks geboekt worden. De verblijfsperiode wordt m.a.w. langer, wat de toeristische economie ten goede komt.

Fris weer spelbreker voor dagtoerisme


* Het aantal bezoekers op de evenementen en activiteiten van de Bloesemmaand 2006 wordt ondanks het mindere weer op iets meer dan 32 000 geschat. Dat is lager dan vorig jaar.
* Door het frisse terrasjesweer kenden de uitbaters van restaurants en cafés een wat minder succesvolle Bloesemmaand dan vorig jaar. Maar ze staan positief tegenover de lopende Wonderlijke Meimaand in Haspengouw.

* Het mindere weer had ook een negatieve invloed op het aantal daguitstappen en recreanten uit de regio zelf. De geplande groepsbezoekers lieten het mindere weer niet aan hun hart komen en kwamen toch van Haspengouw genieten.

* De dagtoeristen komen uit heel Vlaanderen en Nederland.

Fietser ontdekt de Fietsparadijs Limburg-fietsen


* Tijdens de Bloesemmaand april noteerden de tellers 45 261 fietsers op het fietsroutenetwerk in Haspengouw. Dat is 46 % minder t.o.v. april vorig jaar maar toch nog bijna de helft van alle fietsers tijdens de periode januari - april 2006 (ongeveer 107 000).
* De fietsverhuur in Haspengouw kende in april een enorme stijging: 1 103 verhuringen, of drie keer zo veel als in 2005! De toegenomen promotie, het bijkomende aanbod aan elektrische fietsen en het nieuwe Fietsonthaal- en Servicepunt (FOS) in Alden Biesen worden als reden van deze stijging gezien.

* Ook de belevingsvolle routes met Verhalenfluisteraar `Terra Fecunda' in Alken en `Dagboek van het Verleden' in Sint-Truiden waren voltreffers. Deze werden in de maand april 158 keer gefietst.

Late bloesems verlengen Bloesemmaand
"Algemeen merken we dat de late bloei van de fruitbloesems een verlengstuk heeft gebreid aan de Bloesemmaand april 2006," vat gedeputeerde Sylvain Sleypen samen. "Vooral de logiesuitbaters hebben daar van geprofiteerd. Voor de andere horecazaken was het eerder een compensatie voor de wat valse start van het toeristisch seizoen."

Bloesembewustzijn
"We stellen ook vast dat het `bloesembewustzijn' van de toeristen jaar na jaar toeneemt. De verblijfsgasten komen specifiek voor de bloesems naar Haspengouw. Ook de dagjestoeristen informeren zich goed op voorhand of de bloesems al open zijn, over de speciale activiteiten en events, leuke adresjes, enz. De gemiddelde Vlaming maakt ook steeds duidelijker de link tussen het openspringen van de bloesems in de fruitstreek Haspengouw en de start van het toeristisch seizoen in Vlaanderen," aldus nog de Limburgse gedeputeerde.

Meer bezoekers
Het aantal bezoekers in Haspengouw blijft stijgen. Maar door een groot aanbod in de hele regio was het er nooit overdruk. Haspengouw blijft aanzien als een kwaliteitsbestemming die rust in een prachtig lenteparadijs uitstraalt. Zowel de dag- en verblijfstoeristen als de toeristische sector zelfs blikken dus tevreden terug op de Bloesemmaand 2006.

Meer informatie
Info: Toerisme Limburg vzw, Willekensmolenstraat 140 in B-3500 Hasselt,
tel. 011 23 74 50, fax 011 23 74 66, info@toerismelimburg.be of www.toerismelimburg.be.
2006-05-19