Voedingcentrum


Fruit op bed voor kraamvrouw

19 mei 2006

Het is een goede gewoonte van veel kraamverzorgenden om net bevallen moeders een fruitsalade of âcocktail te geven. Gezond, gevarieerd en voldoende eten is ook in de kraamtijd heel belangrijk. Goede zorg betekent bovendien dat de borstvoeding snel en goed op gang kan komen. Op de 13e Nationale Dag Kraamzorg zal het Voedingscentrum jureren bij een prijsvraag voor de beste fruitsalade en bovendien kraamverzorgenden voorzien van tips en ideeën voor gezonde traktaties in het kraambed.

Borstvoeding
Borstvoeding is de beste voeding voor babyâs. Juist de eerste dagen zit moedermelk vol beschermende stoffen. De kraamverzorgende kan zorgen dat de moeder rust, tijd en begeleiding krijgt om de borstvoeding te laten slagen. Gezond genieten tijdens de kraamweken kan volop. Moeders kunnen nu (bijna) alles weer eten en drinken. De samenstelling van moedermelk wordt nauwelijks beïnvloed door wat er wordt gegeten. Als een vrouw die borstvoeding geeft onvoldoende eet of niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, gaat dit vooral ten koste van haar zelf.Â

Extra energie en voedingsstoffen nodig
De productie van moedermelk vraagt extra energie. Vrouwen die borstvoeding geven hebben ongeveer 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Daarbij is gevarieerd eten belangrijk om voldoende van alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Vrouwen die borstvoeding geven wordt aangeraden om 5 microgram vitamine D per dag te slikken. Verder is voldoende drinken extra belangrijk. Dit is ten minste twee liter per dag. Naast de aanbevolen hoeveelheid melkproducten kan bijvoorbeeld ook thee, koffie, (mineraal)water, vruchtensap en frisdrank worden gedronken.

Verwenrecepten voor de kraamtijd

* abrikozenshake

* fruitsmoothie

* zomerfruitcooler

* fruitsalade met vanillekorreltjes

* meer recepten op onze receptensite

Â