Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht ministerraad
19 mei 2006

NEDERLAND NEEMT DEEL AAN WERELDTENTOONSTELLING SHANGHAI

De ministerraad heeft op voorstel van minister Bot van Buitenlandse Zaken en minister Brinkhorst van Economische Zaken besloten dat Nederland zal deelnemen aan de Wereldtentoonstelling in Shanghai in 2010. Het officiële thema van deze wereldtentoonstelling Expo 2010 is 'Better city, better life'. De tentoonstelling opent op 1 mei 2010 en duurt 183 dagen. Het organiserend comité rekent op 70 miljoen bezoekers. Het terrein van de Expo ligt in het centrum van Shanghai, het beslaat 580 ha en het wordt doorsneden door de Huangpu rivier.

Nederland stelt zich hierbij ambitieus op. Het zal een onderscheidend en aansprekend paviljoen bouwen. Om te komen tot een zo scherp mogelijk concept zal een beroep gedaan worden op de creatieve sector in Nederland. Kernwoorden voor de Nederlandse inzending zijn: eigenzinnig/pragmatisch; compact/ruimte; water/land; clean/clever; open/pioniers. Met dit paviljoen wil Nederland ten minste 10 procent van het totale aantal bezoekers trekken. Dat betekent 7 miljoen bezoekers, die een indringende 'Nederland beleving' zullen ondergaan.

Voor de bouw van het paviljoen en de exploitatie ervan tijdens de Wereldexpo is een bedrag van 20 miljoen euro miljoen beschikbaar gesteld. Dit bedrag wordt bijeengebracht door de regering, medeoverheden, waaronder de gemeente Rotterdam, en het Nederlands bedrijfsleven.

De staatssecretaris van Economische Zaken zal de verdere uitvoering ter hand te nemen.

RVD, 19.05.2006