Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
19 mei 2006

Kabinet maakt het bedrijven makkelijker

Het kabinet pakt de grootste ergernissen van bedrijven door regels en bij het naleven van regels aan. Nationale extra's ('koppen') bovenop Europese regels worden zoveel mogelijk geschrapt. Voorstellen om strijdige en overbodige regels tegen te gaan, worden in het hele land toegepast. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken (EZ) ingestemd met de acties die op deze drie terreinen in gang zijn gezet.

In een brief aan de Tweede Kamer geeft het kabinet aan wat het onderneemt of heeft ondernomen om de ergernissen uit de top 10 van de Commissie Stevens (nota 'Te druk met regels') zoveel mogelijk weg te nemen. Zo zal het kabinet ruim tweederde van de door Nederland te beïnvloeden Arbo-regels schrappen. Ook wil het kabinet een systeem van vaste verandermomenten voor wet- en regelgeving invoeren, zodat ondernemers daar met hun bedrijfsvoering op kunnen anticiperen.

Het kabinet pakt nationale extra's (koppen) bovenop Europese regels aan om zo een gelijk speelveld te creëren voor bedrijven in Nederland. Een analyse van klachten op dit vlak leidt tot 16 koppen waarvan er 13 zijn of worden afgebouwd. Een voorbeeld is ook hier de herziening van de Arbo-wetgeving en een vereenvoudiging van het Bouwbesluit. Om nieuwe koppen te voorkomen, toetst het kabinet nieuwe wet- en regelgeving daarop door een aangescherpte Bedrijfseffectentoets.

De oplossingen die de afgelopen jaren zijn gevonden voor het uitbannen van strijdige en overbodige regels ('best practices') worden dit jaar uitgedragen onder alle gemeenten en betrokken inspectiediensten. Voor ondernemers worden nog dit jaar branchewijzers - digitale checklists met het geheel aan regels, eisen en procedures - geïntroduceerd. De oplossingen voor gemelde knelpunten worden door zogeheten kompassen en een verbeterde databank verspreid onder inspectiediensten en ondernemers. Gemeenten krijgen van de staatssecretaris van EZ een routekaart die laat zien hoe zij de dienstverlening aan ondernemers kunnen verbeteren. Accountmanagement, waarbij de ministeries van EZ en VROM de gemeenten ondersteunen, speelt hier een belangrijke rol.

Het kabinet werkt aan een overheid waarmee burgers, bedrijven en instellingen steeds beter en makkelijker zaken kunnen doen. Het kabinet schrapt of vereenvoudigt daarom regels die meer hinderen dan helpen en geeft mensen daarmee meer ruimte. De regels die de maatschappij wel nodig heeft, moeten goed en efficiënt worden uitgevoerd, met zo min mogelijk rompslomp en met voldoende en begrijpelijke service en informatie.

RVD, 19.05.2006