Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
19 mei 2006

INTRODUCTIE VAN EEN MODERN MIGRATIEBELEID

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie ingestemd met modernisering van migratiebeleid dat het restrictieve toelatingsbeleid combineert met een grotere mate van selectiviteit. Het nieuwe beleid zal meer gebaseerd zijn op de behoefte aan migranten die in de Nederlandse samenleving bestaat. Zo komt er een talentenregeling op basis van een puntensysteem voor innovatieve ondernemers, zelfstandige onderzoekers of creatieve toptalenten en wordt er een nieuwe niet-verlengbare vergunning voor de duur van één jaar geïntroduceerd ten behoeve van tijdelijke arbeid zoals seizoensarbeid.

Een modern migratiebeleid moet ook efficiënt en effectief uitgevoerd kunnen worden. Daarom moeten de toelatingsprocedures worden versneld en vereenvoudigd, onder meer door centralisatie van de behandeling van verblijfsaanvragen en digitalisering en vereenvoudiging van aanvraagprocedures. In het nieuwe migratiebeleid zullen op het terrein van studie- en arbeidsmigratie instellingen en bedrijven op basis van contracten met de overheid een grotere rol bij de toelatingsprocedures spelen en meer zeggenschap bij de selectie van de gewenste migranten krijgen, teneinde een snelle en flexibele toelating van geselecteerde migranten mogelijk te maken. Op deze wijze is er sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid met betrekking tot deze migranten. Het beleid ten aanzien van gezinsmigratie verandert niet wezenlijk ten opzichte van het huidige, maar wel wordt de eis van voldoende middelen van bestaan aanzienlijk vereenvoudigd, waardoor deze sneller en eenvoudiger uit te voeren zal zijn.

Aangezien het huidige vreemdelingenrechtelijke kader te onoverzichtelijk en te gecompliceerd is geworden om als basis van een modern toelatingsbeleid te kunnen dienen, is gekozen voor een toelatingsmodel met vijf verblijfskolommen. Dit zal leiden tot een aanzienlijke vereenvoudiging en stroomlijning van het systeem van verblijfsvergunningen. Verblijfsverlening vindt plaats binnen één van deze onderstaande vijf kolommen. Het nieuwe toelatingsmodel beperkt zich overigens tot het reguliere toelatingsbeleid en brengt geen wijzigingen in het asielbeleid.

Verblijfskolom 1: Uitwisseling en Arbeid tijdelijk Het kabinet wil een duidelijk onderscheid maken tussen vormen van migratie die op termijn tot vestiging in Nederland zouden kunnen leiden en vormen van migratie waarbij de tijdelijkheid strikt gehandhaafd dient te worden. Daarom wordt een niet-verlengbare verblijfsvergunning geïntroduceerd met een geldigheidsduur van maximaal één jaar, waaraan een beperkt pakket van rechten wordt gekoppeld. Het gaat hier om migranten die in het kader van strikt tijdelijke arbeid of culturele uitwisseling naar Nederland willen komen (o.a. seizoensarbeiders, detachering, au-pairs). De migrant in deze kolom geen recht op gezinshereniging en bijstand en is ook niet inburgeringsplichtig. Wel kan de migrant nogmaals een aanvraag in deze kolom indienen voor bijvoorbeeld arbeid, maar hij zal eerst Nederland moeten verlaten en deze hernieuwde aanvraag in het land van herkomst moeten indienen.

Verblijfskolom 2: Studie en Arbeid Regulier In deze kolom wordt de toelating geregeld van migranten in het kader van studie aan een instelling voor hoger onderwijs of arbeid ten aanzien waarvan een arbeidsmarkttoets plaatsvindt (voordat een werkgever arbeidskrachten van buiten de Europese Unie kan aantrekken wordt eerst naar de beschikbaarheid in Nederland en Europa gekeken). De verblijfsduur is in deze kolom gekoppeld aan de duur van de tewerkstelling of aan de duur van de studie. Deze verblijfsvergunning is verlengbaar en de migrant kan na een bepaalde periode in aanmerking komen voor een vergunning voor onbepaalde tijd en heeft ook recht op gezinshereniging en -vorming als hij zijn gezinsleden kan onderhouden. Bij een beroep op de bijstand zal zijn verblijfsvergunning worden ingetrokken.

Voorts wordt onderzocht of de internationale student die in Nederland een opleiding aan het hoger onderwijs heeft afgerond in het nieuwe selectieve migratiebeleid langduriger in Nederland kan verblijven om een plaats op de arbeidsmarkt te vinden (die termijn is op dit moment drie maanden).

Verblijfskolom 3: Kennis en Arbeid Hoogwaardig Deze kolom regelt de toelating van hoogwaardige kennis- en arbeidsmigranten. Nederland wil een dynamische kenniseconomie zijn. Als aanvulling op het algemene beleid voor hooggekwalificeerde kennismigranten wordt de mogelijkheid geïntroduceerd om op basis van persoonlijke talenten tot Nederland te worden toegelaten, door middel van een puntensysteem (talentenregeling). Dit zal worden uitgewerkt voor arbeidsmigranten die niet aan een bedrijf of instelling gebonden zijn, zoals innovatieve ondernemers, zelfstandige onderzoekers of creatieve toptalenten, en vervangt in ieder geval de thans bestaande toelatingsregeling voor zelfstandige ondernemers.

De verblijfsvergunning in deze kolom wordt in eerste instantie verleend voor de duur van het arbeidscontract, met een maximum van vijf jaar. De kennismigrant heeft een contract met een bedrijf/instelling nodig om voor een verblijfsvergunning in aanmerking te komen. Dit geldt niet voor de migranten die gebruik maken van de talentenregeling. Aan deze migranten wordt eerst een verblijfsvergunning voor de duur van twee jaar verleend. Deze verblijfsvergunning is verlengbaar en de migrant in deze kolom kan na vijf jaar in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd en heeft ook recht op gezinshereniging en -vorming.

Verblijfskolom 4: Familie/gezin In deze kolom vindt de toelating plaats van migranten in het kader van gezinshereniging en gezinsvorming met een Nederlander, een houder van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of een verblijfsvergunning asiel. De gezinsmigrant die in deze kolom verblijf krijgt zal vrij op de arbeidsmarkt zijn, omdat de hoofdpersoon in Nederland ook vrij op de arbeidsmarkt is. De migrant in deze kolom is wel inburgeringsplichtig overeenkomstig de inburgeringswetgeving voor het buitenland en voor Nederland.

Verblijfskolom 5: Humanitaire redenen In deze kolom wordt de toelating geregeld van migranten ten aanzien van wie er redenen tot verblijf zijn vanwege humanitaire omstandigheden zoals het ondergaan van medische behandeling of als slachtoffer bij vervolging van mensenhandel. Het kabinet vindt het onwenselijk dat (voormalige) asielzoekers een reguliere verblijfsvergunning ontvangen op gronden die in feite samenhangen met hun eerdere asielprocedure. Medische aspecten van asielzoekers zullen in het nieuwe systeem dan ook zoveel mogelijk onder de asielprocedure worden gebracht. Ook biedt deze verblijfskolom ruimte voor de discretionaire bevoegdheid van de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Ambtshalve verleende verblijfsvergunningen, zoals voor alleenstaande minderjarige asielzoekers, zullen een eigen karakter krijgen.

RVD, 19.05.2006