Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
19 mei 2006

Kabinet: maatregelen tegen onnodige regels op schema

De maatregelen tegen onnodige regeldruk beginnen vruchten af te werpen. Dat blijkt uit de voortgangsrapportages van het Programma Administratieve Lastenverlichting voor Burgers en van het Programma Andere Overheid, waarmee de ministerraad op voorstel van minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties heeft ingestemd. De rapportages worden aan de Tweede Kamer aangeboden. Uit de rapportage blijkt dat de doelstelling om de lasten voor burgers met 25 procent te verlagen wordt gehaald in 2007. Op dit moment is al sprake van een vermindering van 8 procent; tweederde van alle plannen die tijd en geld besparen, zullen volgend jaar worden gerealiseerd.

Het kabinet pakt de bureaucratie voor groepen die veel met de overheid te maken hebben, zoals chronisch zieken, gehandicapten, uitkeringsgerechtigden, ouderen en vrijwilligers stevig aan. Voor deze groepen heeft het kabinet een doorbraak bereikt op het vlak van vereenvoudiging indicatiestellingen, het vooraf ingevulde AOW-formulier, invoering van het Digitale Klantdossier en Polisadministratie en de vrijstelling voor vrijwilligers in de Arbeidsomstandighedenwet.

Bij ongeveer 60 gemeenten is het al mogelijk om in het gemeentehuis een pasfoto te laten maken en in 2007 kan het paspoort desgewenst aangetekend thuis worden bezorgd. Samen met eerder aangekondigde maatregelen rondom de APK en het afschaffen en vereenvoudigen van een groot deel van de vergunningen scheelt dit een hoop tijd en ergernis. Ook de bureaucratie voor professionals in de zorg, het onderwijs, arbeidsmarktbemiddeling en veiligheid gaat verminderen.

Naast alle verbetermaatregelen wordt een tweede stap gezet via de invoering van een compensatieregeling. Departementen worden opgedragen om toenames van administratieve lasten voor burgers te compenseren. Op deze manier blijven de huidige behaalde reductiepercentages minimaal gehandhaafd.

Met de gemeenten, provincies en waterschappen heeft het kabinet al een akkoord bereikt om tot extra reductie van administratieve lasten te komen. Met de inzet van in totaal 55 miljoen euro verbeteren gemeenten en Rijk samen de dienstverlening aan burgers en bedrijven en brengen de administratieve lasten verder terug.

De dienstverlening van de overheid wordt meer en meer langs elektronisch weg beschikbaar gemaakt. Ook hiermee ligt het kabinet op koers. Eind 2005 was 55 procent van het gehele dienstenaanbod van de overheid op internet beschikbaar. Voor 2007 ligt de norm op 65 procent. Het BurgerService Nummer, DigiD en de Persoonlijke Internet Pagina (PIP) zijn voorbeelden die het contact van burgers met de overheid eenvoudiger maken.

RVD, 19.05.2006