Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
19 mei 2006

ENERGIEVOORZIENINGSZEKERHEID EN BUITENLANDS BELEID

De ministerraad heeft op voorstel van minister Bot van Buitenlandse Zaken en minister Brinkhorst van Economische Zaken, mede namens staatssecretaris Nicolaï van Buitenlandse Zaken ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de notitie Energievoorzieningszekerheid en Buitenlands Beleid. In de notitie wordt de kabinetsreactie weergegeven op het advies Energiek Buitenlands Beleid van de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) en de Algemene Energieraad (AER) dat in januari dit jaar aan het kabinet en de Tweede Kamer werd aangeboden. Daarnaast wordt geschetst hoe het buitenlands beleid inzake energievoorzieningszekerheid vorm wordt gegeven.

Het kabinet constateert dat sprake is van een veranderende wereld waarin energiepolitiek meer en meer raakvlakken vertoont met buitenlands beleid. Bij de energievoorziening speelt een combinatie van economische en politieke factoren een rol. Bij de uitvoering van diverse doelstellingen van buitenlands beleid (zoals bevordering van de mensenrechten, goed bestuur, milieubescherming, veiligheid en non-proliferatie) kunnen buitenlandspolitieke keuzes onder druk komen te staan. Een onafhankelijk buitenlands beleid is dan ook gebaat bij zekerheid van energievoorziening. Dat geldt voor Nederland maar ook voor de EU als geheel.

Het uitgangspunt is dat Europees en bilateraal beleid elkaar moeten aanvullen en versterken. Nederland dient energievoorzieningszekerheid te bevorderen op Europees en multilateraal niveau, alsook via versterking van bilaterale relaties.

Het kabinet noemt een aantal acties die in het kader van energievoorzieningszekerheid kunnen worden ondernomen op Europees, multilateraal en bilateraal terrein. Veel van de acties zijn reeds in gang gezet. Andere acties zullen in de komende tijd nadere uitwerking krijgen. Enkele voorbeelden hiervan:

+ Nederland staat voor een snelle uitvoering van een nieuw energiebeleid voor Europa door implementatie en verdere invulling van de afspraken van de Voorjaarsraad inzake energievoorzieningszekerheid, concurrentiekracht en duurzaamheid. Nederland is daarbij voorstander van maatregelen die de drie hoofddoelstellingen onderling versterken. Zo kan energiebesparing bijdragen aan alle drie de doelstellingen;
+ Voor de Europese energievoorzieningszekerheid geldt in het bijzonder: het ontwikkelen van een gemeenschappelijk extern beleid, het bevorderen van energiedialogen met producenten-, consumenten- en doorvoerlanden en het vinden, in de geest van solidariteit, van gemeenschappelijke operationele oplossingen bij crisissituaties en bevordering van de zo noodzakelijke investeringen; Nederland zal in de genoemde multilaterale kaders zich sterk blijven maken voor verdere toegang voor investeringen; Nederland heeft het 'Energy for All'-initiatief gelanceerd met als doel het investeringsraamwerk voor schone energie van de Wereldbank te verbreden door ook de toegang tot energiediensten voor de armen als doelstelling op te nemen;
Het opzetten van een structurele bilaterale dialoog met olie-en gasproducerende landen waarbij ook thema's als goed bestuur, transparantie en non-discriminatie van bedrijven aandacht krijgen in het kader van het bevorderen van evenwichtige politieke, sociale en economische ontwikkeling, inclusief het investeringsklimaat; Het tot stand brengen van structurele relaties met de desbetreffende regeringen om de relatie een kader te geven. De inspanningen zullen gericht zijn op het bevorderen van samenwerking tussen olie- en gasmaatschappijen uit Nederland en (staats)bedrijven uit producerende landen en het bevorderen van bilaterale overeenkomsten gericht op het vergroten van de toegang tot exploratiemogelijkheden, het mogelijk maken van investeringen en de uitgifte van concessies; Energievoorzieningszekerheid wordt bij inkomende en uitgaande bezoeken door betrokken bewindslieden, daar waar relevant, naar voren gebracht in het overleg. Dit geldt ook voor ambtelijke en bedrijvenmissies. Genoemd kunnen worden de recente reizen van bewindspersonen naar Algerije, Libië, Nigeria, Qatar, Saoedi-Arabië, Bolivia en Kazachstan; De Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland zullen intensiever worden betrokken bij het terrein van energievoorzieningszekerheid, zodat organisaties van het ministerie van Economische Zaken (zoals de EVD/Agentschap voor Internationaal Ondernemen en Samenwerken, het Directoraat voor Buitenlandse Investeringen in Nederland (DBIN) en SenterNovem) gerichter gebruik kunnen maken van de expertise, middelen en capaciteit van de ambassades.

Het kabinet zal zich actief blijven inzetten om de andere doelstellingen van het energiebeleid via nationaal en internationaal beleid te realiseren. Het langetermijndoel van het Nederlandse energiebeleid is en blijft de energietransitie: de overgang naar een duurzame energiehuishouding die minder afhankelijk is van olie en gas, energievoorzieningszekerheid garandeert en leidt tot minder emissies om de lange termijndoelen voor klimaat en luchtverontreiniging te realiseren.

RVD, 19.05.2006