ChristenUnie


PERSBERICHT -- Donner: pak webcamsex aan! vrijdag 19 mei 2006 - 16:18

PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, stelt dat minister Donner van Justitie een onderzoek moet instellen naar de mogelijkheden om webcamsex te beperken. Dagelijks zitten veel tieners bloot voor de webcam. Oudere mannen maken hier misbruik van. Deze problemen moeten snel aangepakt worden., aldus PerspectieF voorzitter Rogier Havelaar.

Onlangs werd over dit onderwerp gesproken in de Tweede Kamer en besteedden Nova en Netwerk aandacht aan de problemen rondom webcamsex onder jongeren. Havelaar: Deze industrie draait op de anonimiteit van gebruikers. Dit zorgt ervoor dat problemen niet of nauwelijks gesignaleerd worden. Dit zou je bijvoorbeeld aan kunnen pakken door ruimte te bieden in de wet op de privacy. Minister Donner liet eerder per brief aan de Kamer weten dat hij verregaande maatregelen niet aan de orde acht, omdat dat teveel gevolgen zou hebben voor de wetgeving, waaronder de Grondwet.

Virtuele seks met minderjarigen is echter net zo strafbaar als live seks met minderjarigen. Daarom vindt PerspectieF het onacceptabel dat er nog zo weinig is gebeurd op dit gebied. Het is nodig dat de minister van Justitie onderzoekt op welke schaal webcamsex plaatsvindt en zoekt naar mogelijkheden misbruik makkelijker op te sporen en aan te pakken, bijvoorbeeld via aanpassing van de wet op de privacy. Daarnaast kan via media-educatie, waar PerspectieF al langer voor pleit, preventief aandacht aan webcamsex worden besteed.

Er zijn momenteel nauwelijks cijfers beschikbaar waaruit blijkt hoe groot het probleem is. Het enige wat beschikbaar is zijn enkele undercover reportages en cijfers over internetverslaving onder jongeren. Daarom moet onderzocht worden hoe groot de groep jongeren is die aan webcamsex doen en hoeveel jongeren via internet misbruikt worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rogier Havelaar (voorzitter PerspectieF) via 06 1250 7079 of voorzitter@perspectief.nu
---