Socialistische Partij

Ziekenhuizen mogen onverzekerden niet op straat zetten

19-05-2006 * Ziekenhuizen zetten steeds vaker onverzekerden op straat, zeggen twee Rotterdamse artsen in het blad Medisch Contact. SP-Kamerlid Agnes Kant eist dinsdag tijdens het wekelijkse Vragenuur opheldering over deze kwestie aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

Agnes Kant Volgens de dokters Marie Kok, die hulp biedt aan illegalen, en huisarts Frans Sikken worden patiënten zonder identiteits- of verzekeringsbewijs bij de balie van het ziekenhuis al weggestuurd, zonder dat iemand heeft beoordeeld of de patiënt dringend medische hulp nodig heeft.

Een Rotterdams ziekenhuis zou zelfs tegen de artsen hebben gezegd dat ze geen onverzekerden meer mogen doorverwijzen. Volgens de regels en volgens de beloften van Hoogervorst hebben ook onverzekerden recht op acuut noodzakelijke hulp. De twee artsen stellen dat niemand precies weet wat de definitie is van die noodhulp. Ze doen een beroep op de politiek om een oplossing te bedenken voor de problemen van de onverzekerden.

Sinds de invoering van het nieuwe zorgverzekeringswet kunnen ziekenhuizen geen beroep meer doen op een pot voor hulp aan onverzekerden. Ze draaien nu zelf op voor de kosten. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vraagt om de invoering van een waarborgfonds, waaruit ziekenhuizen kunnen worden betaald voor hulp aan mensen, zoals bijvoorbeeld illegalen, zonder ziektekostenverzekering. Ondanks aandringen van de Kamer schuift minister Hoogervorst het idee nog altijd voor zich uit.

Maarten Boon (directeur Agis zorgverzekeringen) en Gaston Sporre (Achmea Zorg) schatten onlangs dat het aantal Nederlanders dat niet verzekerd is tegen ziektekosten zal oplopen tot tussen de 500.000 en de 800.000 mensen. De invoering van het nieuwe stelsel zou het aantal onverzekerden opjagen.