Technische Universiteit Eindhoven

10-05-2006: De verboden vruchten van de techniek

De mens zwicht al vanaf het begin der tijden voor onweerstaanbare verlokkingen. Zo was er niet meer dan een listige slang en een blozende appel nodig om Adam en Eva voorgoed uit het paradijs te verjagen. In de moderne tijd echter zijn de verboden vruchten niet meer appels, maar slimme toepassingen van technologie. Althans, als het aan de deelnemers van de wetenschappelijke conferentie Persuasive Technology for human well-being ligt. Zij laten donderdag 18 en vrijdag 19 mei a.s. aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zien hoe technologie het gedrag van mensen kan beïnvloeden. Maar dan wel in positieve zin natuurlijk.

Anti-RSI
Iedereen kent het wel. De anti-RSI programmaatjes op je computer die je waarschuwen bij te hoge werkdruk. Fitness apparaten die aangeven of je op schema ligt bij de oefening. Of stappentellers waarmee je kunt zien hoeveel je beweegt op een dag. Voorzichtige eerste stapjes, aldus dr. Wijnand IJsselsteijn, een van de organisatoren van het congres Persuasive Technology. Je zou op veel meer gebieden technologie zeer goed kunnen inzetten. Stoppen met roken, energiebesparing, gezond eten, veilig autorijden, noem maar op.

Energiebesparingscoach
Technisch kan al heel veel, maar wat werkt echt? Mensen moeten namelijk wel de corrigerende computerstem of het motiverende tekstje op een display accepteren. Niets is dodelijker dan bijvoorbeeld een digitale energiebesparingscoach die je aan je gehate leraar Duits doet denken. IJsselsteijn: Dat is nou precies de crux van het onderzoek. Hoe ontwerp je technologie die minstens zo overtuigend werkt als aansporingen van mensen, zoals je collegas, vrienden of familie. Volgens IJsselsteijn is de grens tussen motivatie en irritatie vaak flinterdun. Ontwerpers van technologische motivatiesystemen moeten volgens hem dan ook diep in de psyche van de mens kruipen.

Gezondheidszorg
Dit is een veelbelovende toekomst van de techniek, aldus IJsselsteijn. Producenten van consumentenelektronica, zoals Philips of Intel, zijn bijzonder geïnteresseerd in deze ontwikkelingen. Denk vooral aan toepassingen in de gezondheidszorg. Je zou vele patiënten, of ouderen, met relatief kleine middelen enorm kunnen helpen. Gezond eten, het innemen van pillen op vaste tijden per dag, het voldoende bewegen of het raadplegen van een digitale vraagbaak bij kleine klachten.

Ethische aspecten
Het congres, georganiseerd door de faculteiten Technologie Management en Industrial Design, staat ook stil bij de ethische aspecten van overtuigende technologieën. Niet alleen bij aspecten als privacy-bescherming, maar ook voor een verantwoordelijk gebruik van de technologie. Sommige voorbeelden uit het verleden, zoals de verboden vrucht die Adam en Eva uit het paradijs verdreef, hoeven namelijk geen navolging te krijgen.