Vrije Universiteit Amsterdam

Verdere ontwikkeling nieuwe geneesmiddelen tegen kinderkanker ernstig belemmerd

Wetgeving, hoge kosten en weinig commercieel gewin belemmeren het onderzoek naar nieuwe medicijnen tegen kanker bij kinderen. Dit is één van de aandachtspunten die prof.dr. G.J.L. Kaspers benadrukt tijdens zijn oratie als hoogleraar kindergeneeskunde, in het bijzonder oncologie-hematologie, op 19 mei.

Op dit moment komen allerlei nieuwe veelbelovende geneesmiddelen beschikbaar, die ook goed voor kinderen met kanker zouden kunnen worden ingezet. Helaas laat bestaande wetgeving de zogenaamde fase 1 studies bij kinderen, waarmee de juiste toediening van het medicijn wordt bepaald, niet toe. Hierdoor kunnen deze nieuwe medicijnen niet aan kinderen worden toegediend. Daar komt bij dat de farmaceutische industrie nauwelijks bereid is te investeren in dit soort onderzoek. Negatieve onderzoeksresultaten bij kinderen geven de industrie geen goede naam en de groep kinderen met kanker is zo klein, dat het voor hen ook commercieel weinig aantrekkelijk is.

Kaspers spreekt in zijn rede vooral de politiek aan. Zij moeten zo snel mogelijk zorgen dat de bestaande wetgeving wordt aangepast en dat farmaceutische bedrijven worden gestimuleerd om te investeren in kinderkanker. In de VS is hiermee al ruim (succesvol) ervaring opgedaan. Zo wordt de industrie daar gestimuleerd door het aanbieden van patentverlenging als er investeringen bij kinderen zijn gedaan. Binnen de Europese Commissie wordt hieraan wel gewerkt, maar het gaat veel te langzaam.

Vervolg internationale studie bedreigd Door de huidige situatie wordt zelfs het vervolg op de grootste internationale studie ooit (in 20 landen) gedaan bij kinderen met een bepaald type leukemie, bedreigd. Kaspers, leider van deze studie is vastbesloten om er tijdens zijn hoogleraarschap alles aan te doen om deze situatie te verbeteren. Op 19 mei aanvaardt hij met het uitspreken van de rede zijn ambt als hoogleraar kindergeneeskunde.