Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-232       |
|                                            |Arnhem|11 mei 2006    |
|                                            |,     |               |
UITNODIGING VOOR DE PERS

MANIFESTATIE: VELUWE2010 EEN ANDER GEZICHT

Op 19 mei vindt er in Hotel Bilderberg in Oosterbeek de Manifestatie, Veluwe2010 een ander gezicht plaats. Halverwege de uitvoeringsperiode van het ambitieuze plan Veluwe2010 is de balans opgemaakt. Dit is gepresenteerd in het rapport Veluwe2010, op Koers, Tussenevaluatie 2000-2005. Tijdens de manifestatie kijkt de provincie Gelderland samen met de uitvoerende partners van Veluwe2010 naar de behaalde resultaten en naar de toekomstige opgave. 's Morgens worden grote succesvolle projecten bezocht (1) de Renkumse Poort, (2) Kop van Deelen en militaire terreinen, (3) Ecoduct Terlet en Veluwe transferium Posbank. Het middagprogramma wordt geleid door Ivo de Wijs. De Commissaris van de Koningin, C.G.A. Cornielje zal zijn visie geven op de voortgang van Veluwe2010 en omstreeks 14.00 uur wordt hij benoemd tot provinciale ambassadeur van Veluwe2010. Daarmee krijgt Veluwe2010 een aansprekende vertegenwoordiger. Gedeputeerde Harry Keereweer zal openbaar maken dat Gedeputeerde Staten een aanzienlijk budget voor een aantal onderdelen van de verdere uitvoering van Veluwe2010 beschikbaar zal stellen. Daarnaast worden ervaringen uitgewisseld en ambities voor de toekomst kritisch besproken door een forum met betrokkenen uit de praktijk. De balans tussen economie en ecologie zal hierbij centraal staan.

Tussenevaluatie
Sinds de voortvarende start Veluwe2010 in 2000 is inmiddels ruim 160 miljoen euro geïnvesteerd in (grote) projecten. Dat blijkt uit de Tussenevaluatie Veluwe2010 op koers. Aansprekende projecten die inmiddels zijn opgepakt, zijn onder andere de aankoop en sanering van industrieterrein Renkum, realisering Veluwetransferium Nunspeet, veiligstellen Radio Kootwijk en 450 ha natuur, sanering Generaal Winkelmankazerne en sanering van drie campings in het kader van Groei & Krimp. "Dankzij een krachtige samenwerking van Rijk, gebiedspartners en provincie en dito lobbynetwerk hebben wij deze prachtige resultaten behaald. De tussen-evaluatie is een bevestiging en een goede stimulans om nu even voortvarend door te gaan", aldus verantwoordelijk gedeputeerde Harry Keereweer.

Meer en minder succesvol
Bij de start van Veluwe 2010 waren de meeste projecten nog niet uitgewerkt en was er geen of nauwelijks financiële dekking. Tegen de ambitieuze doelstellingen werd door menigeen kritisch aangekeken. Uit de tussenevaluatie blijkt nu dat de ambitieuze doelstellingen door de Veluwse partners worden waargemaakt. De uitwerking, financiële dekking en uitvoering van de thema's natuur landbouw en integraal waterbeheer zijn goed opgepakt. Projecten die tot nu toe achterblijven zijn projecten die een impuls geven aan het Veluwe-Imago en recreatie en toerisme (Veluwetransferia, Groei & Krimp, grenzeloos fietsen) en de projecten voor veiligheid en passeerbaarheid van binnenwegen. Kansen liggen er om cultuurhistorie, naast natuur, verder te ontwikkelen als kwaliteitskenmerk van de Veluwe door imagoverbetering en de status van de Veluwe (Nationaal Landschap en eventueel werelderfgoedlijst).

Financiële impuls
De komende week bespreekt Gedeputeerde Staten het voorstel om de verdere uitvoering van Veluwe2010 een impuls te geven door ruim 35 miljoen euro beschikbaar te stellen. Gedeputeerde Harry Keereweer geeft tijdens deze bijeenkomst een toelichting op de verdeling van dit budget.

Programma
10.00 uur Ontvangst
10.30 uur Welkom door Harry Keereweer gedeputeerde landelijk gebied 11.00 uur Excursies
1. Renkumse Poort
thema economie en ecologie 2. Kop van Deelen en militaire terreinen thema cultuur, zorg en natuur 3. Ecoduct Terlet en Veluwe transferium Posbank thema natuur en recreatie
13.00 uur Lunch
14.00 uur Ontvangst door Clemens Cornielje Commissaris van de Koningin
14.30 uur Ivo de Wijs in gesprek met Harry Keereweer, over de evaluatie en zijn visie op de toekomst Veluwe2010 met aandacht voor de financiering van de projecten 15.00 uur Pauze
15.30 uur Forumdiscussie: Veluwe2010 een ander gezicht Betrokkenen uit de praktijk, van verschillende organisaties bespreken. Ervaringen en nieuwe mogelijkheden voor de Veluwe2010. Centraal hierbij staat de balans tussen economie en ecologie. 16.30 uur Afsluiting met aansluitend een hapje en een drankje.

Dagvoorzitter: Ivo de Wijs

Waar
Hotel Bilderberg (Zuid-Veluwe), Utrechtseweg 261, 6862 AK Oosterbeek. Voor een routebeschrijving zie www.bilderberg.nl

Uitnodiging voor de pers
U bent van harte welkom tijdens het ochtend- en middagprogramma. Wilt u zich voor deelname aan de excursies opgeven bij Els van Koolwijk, tel. 06 50 273 033 of Olga de Lange, tel. 06 25 494 502.

Tijdens de pauze van het middagprogramma is er gelegenheid voor het stellen vragen aan gedeputeerde Harry Keereweer. Als u hiervoor belangstelling hebt wilt u dan eveneens contact opnemen met Els van Koolwijk, tel. 06 50 27 30 33, email e.van.koolwijk@prv.gelderland.nl of Olga de Lange, tel. 06 25 49 45 02, email o.de.lange@prv.gelderland.nl



Provincie Gelderland