Ingezonden persbericht


Dit is een officieel persbericht

Van: Kunst en Antiek Initiatieven
Onderwerp: Onbekende Rozenburg groep
Datum: 14 mei 2006

Haarlem, 14 mei 2006

Eerste lustrum 'De Art Nouveau & Art Deco Dagen' , beurs voor toegepaste kunst uit de periode 1880 - 1935, op 19, 20 en 21 mei 2006.

Een van de deelnemers aan de vijfde De Art Nouveau & Art Deco Dagen heeft de hand weten te leggen op een tot nu toe volledig onbekende groep van gegoten witte klei, voorstellende een koe met een kalf. Het beeld is gesigneerd BE en gemaakt bij Rozenburg Den Haag. Dit moet het vroegste beeld zijn dat ooit bij Rozenburg is gemaakt, in ieder geval voor september 1887, daar toentertijd kort na de opening een forse brand de Rozenburgfabriek in de as legde en de gipsmodellen verloren zijn gegaan. Alles wat na de opbouw is gemaakt is gedocumenteerd. Interessant is dat het Princessehof in Leeuwarden ook een groep, voorstellende een koe met kalf, heeft. Deze groep is echter beschilderd en gedateerd 1896, negen jaar na de brand. Het vermoeden bestaat dat dit beeld is vervaardigd op basis van de overlevering van het beeld uit 1887.

De Art Nouveau & Art Deco Dagen kennen dit jaar het recordaantal van 16 gespecialiseerde deelnemers, wat uniek genoemd mag worden voor themabeurzen. Uit Duitsland komen 4 deelnemers, waaronder een in art nouveau, art deco en arts & crafts gespecialiseerde juwelier.

De keuringscommissie bestaat uit vier ook weer in art nouveau en art deco gespecialiseerde experts: een verzamelaar, een veilingmeester, een makelaar/taxateur en een museumconservator.

De beurs vindt plaats in Het Originehuis, Frankestraat 31 t/m 39, in het oude centrum van Haarlem, op circa tien minuten lopen van het station, diverse bushaltes en parkeergarages.