Strijd tussen evenementensteden

St. nationale evenementprijzen

Persbericht / Uitnodiging

Uitreiking Nationale Evenementenprijzen
Steden strijden om titel Evenementenstad

Op vrijdag 19 mei worden in de Kunsthal in Rotterdam voor de zesde maal de Nationale Evenementenprijzen uitgereikt waaronder de titel Evenementenstad van het Jaar. Aanvang van de uitreiking is om 20.00 uur in de gehoorzaal van de Kunsthal. Ontvangst voor pers en genodigden is om 19.00 uur. Gastheer is de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten die met Rotterdam vorig jaar de titel in de wacht sleepte.

Voor de zesde maal worden in Rotterdam de Nationale Evenementenprijzen uitgereikt. Naast prijzen voor evenementen in diverse categorieën wordt de titel Evenementenstad van het Jaar uitgereikt en krijgt een evenement met een bijzondere geschiedenis de GrandPrix.

10 steden zijn genomineerd voor de titel op basis van de resultaten die men in het afgelopen jaar met evenementen heeft bereikt. Er is steden alles aan gelegen om in de rangschikking hoog te eindigen vanwege de doelen die met evenementen worden nagestreefd zoals stadspromotie, economische spinn off, toerisme,integratie en uiteraard het zijn van een bruisende stad voor de inwoners. Het niveau stijgt per jaar aanzienlijk omdat men zich meer en meer aan elkaar meet

Dat is ook de bedoeling van de evenementenprijzen volgens Joost ter Waarbeek, directeur van de Nationale Evenementenprijzen. In de marketingmix van steden is het fenomeen evenement in het laatste decennium een steeds belangrijker plaats gaan innemen. Men zet evenementen in om te laten zien dat de stad attractief is maar ook om de inkomsten die een evenement met zich meebrengt. Dat is gemiddeld zon 35 Euro per bezoeker van een evenement dus reken maar uit als je 50.000, 100.000 of meer bezoekers trekt. Van organisaties wordt daarom veel gevergd op het gebied van originaliteit, programma en sfeer want de consument is door het grote aanbod kieskeurig. Steden richten het ene na het andere bureau op dat evenementen binnen een stad helpt verder te ontwikkelen. De evenementenprijzen geven de steden de mogelijkheid om zich te vergelijken met andere steden. De strijd tussen steden en evenementen is dus uiterst leerzaam.

De jury bestaande uit mensen uit het evenementenvak constateert ieder jaar verschuivingen in de top van het klassement. Ter Waarbeek Er komt wel eens ineens een stad bovendrijven die het ongewoon goed doet met evenementen. Dan is er iets aan de hand. Of ze hebben twee jaar geleden een nieuw beleid gecreëerd en een stadsevenementenbureau of samenwerking opgericht, of ze hebben een jubileum. In het laatste geval vallen ze vaak na een jaar weer weg omdat veel jubileumsteden een eenmalig budget hebben en vergeten iets over te houden om de pareltjes van evenementen die er in zon jaar in een stad ontstaan te behouden. Afgelopen jaar gebeurde dat bijvoorbeeld met Alkmaar aldus ter Waarbeek die zelf werkt als evenementenadviseur van gemeenten en daarom niet in de jury van de prijzen zit.

Op de 19e zullen de prijzen worden uitgereikt en is bekend welke stad er in het afgelopen jaar het meest effectief aan zijn evenementenbeleid gewerkt heeft. Naast de 10 genomineerde steden krijgen 15 evenementen een award in de categorieën Leukste Stadsevenement, Beste regio-evenement, Best Stadspromotieevenement en de GrandPrix. Inlichtingen: 06 12998682 (8 tot 24 uur)