Unicef



Oorlog voorbij, maar hand komt niet terug 18 mei 2006, Den Haag - Nog steeds raken er ieder jaar minstens 3000 kinderen gewond als gevolg van landmijnen, meldt Unicef. Na een oorlog blijven mijnen vaak nog tientallen jaren liggen. De VN-kinderrechtenorganisatie onderwijst kinderen over de gevaren van mijnen en steunt de revalidatie van kinderen die door een mijnongeluk gewond raakten.



"Ik heb geluk gehad", zegt de 14-jarige Nikola Kokorus uit Bosnië en Herzegovina, terwijl hij zijn rechterarm opsteekt. Waar eigenlijk een hand hoort te zitten, is slechts een stompje zichtbaar. Drie jaar was Nikola tijdens de oorlog in Bosnië. Het leek op een leuk speeltje dat hij had gevonden, maar het bleek een handgranaat te zijn. De oorlog is allang voorbij, maar z'n hand komt niet terug. En nog steeds zorgen handgranaten en landmijnen wereldwijd voor heel veel onnodig leed bij nietsvermoedende kinderen die lekker aan het spelen zijn.

Miljoenen en miljoenen landmijnen liggen wereldwijd nog steeds begraven. Alleen in Bosnië en Herzegovina al meer dan 750.000. Unicef beschouwt deze wapens als een regelrechte inbreuk op 'het recht op leven' zoals vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind.

Poppen geven voorlichting Daarom bestrijdt Unicef landmijnen ook op alle mogelijke manieren. Zij pleit voor het opruimen van het oorlogsmateriaal en geeft uitgebreid voorlichting over de gevaren van landmijnen. "Voor mij kwam het te laat, maar ik heb het intussen wel gezien", vertelt Nikola.

Hij doelt op het speciale poppentheater dat door het voormalige oorlogsgebied reist om kinderen op een speelse manier te waarschuwen voor het gevaar van landmijnen. "Zulke onderwijsprojecten zijn belangrijk", vertelt hij. Nikola is intussen een 'expert' en niet alleen vanwege zijn eigen tragische ongeluk.

Geachte afgevaardigden... In 2004 vroeg Unicef aan Nikola of hij, namens alle mijnslachtoffers in de wereld, een toespraak wilde houden op de 'Mine Free World'-bijeenkomst in Nairobi. Daar drukte hij alle aanwezige wereldleiders op het hart: "Doe alles wat in jullie macht ligt om het gebruik van mijnen tegen te gaan. Bescherm kinderen en volwassenen. Zorg ervoor dat we ongestoord en vredig kunnen leven!"

Met hele kleine stapjes worden de landmijnen opgeruimd. Maar het is vaak moeilijk, omdat men niet meer weet waar ze zijn begraven of omdat ze door bijvoorbeeld overstromingen zijn verschoven. Voorlichting over de gevaren blijft dus van groot belang, want de gevolgen zijn dramatisch. Nikola: "Ik ken veel kinderen die zijn overleden of hun ouders hebben verloren door een landmijn. Echt, ik heb geluk gehad."

Luister naar de radiospot van Unicef